QUIZ; Smaki i żywienie zbiorowe w PRL. Żywienie zbiorowe w Polsce Ludowej miało tę przewagę nad żywieniem każdego obywatela z osobna, że na kilku kościach, plus ziemniaki, plus buraki pastewne, można było ugotować wielki gar zupy, a z powodu kilku kości w użytku indywidualnym w PRL padały rządy.
i
Autor: NAC, Archiwum prywatneSłodycze, PRL, dzieci
QUIZ; Smaki i żywienie zbiorowe w PRL. Pamiętacie?
Żywieniem zbiorowym objęto szkoły, przedszkola, zakłady pracy, szpitale i wczasowiczów, a także studentów, jedzących kotlety z buraczkami w barach mlecznych. Zwykle studenci nie zastawiali się jak to możliwe, że jedzenie z barów, może z wyjątkiem cynaderek, jest takie dobre. Studiowało się, jadało się w barach, potem zostawało się na uczelni i dalej się tam jadało, a z doktoratem tym bardziej. Inteligent musiał w PRL nie dojadać, bo na pełny żołądek lepiej się czytało.