Ulubiona pizza Polaków
17 stycznia obchodzony jest Światowy Dzień Pizzy. Na obchody tego dnia wybrano uroczystość świętego Antoniego Opata, który jest patronem między innymi ognia i wszystkich zawodów z nim związanych. Dzień ten został oficjalnie wpisany do kalendarza w 2017 roku, po wpisaniu pizzy na listę kulturowego dziedzictwa ludzkości UNESCO. Zatem z tej okazji bierzemy pod lupę pizze w Polsce.
Analiza paragonów zebranych przez aplikację PanParagon wskazuje, że w 2024 r. najczęściej wybieraną pizzą była klasyczna margherita z mozzarellą, bazylią i sosem pomidorowym. To pizza zwykle najtańsza w ofertach lokali gastronomicznych. Jej zakup udokumentowano na 29,5 proc. analizowanych paragonów wystawionych w pizzeriach - podaje PAP. Na drugim miejscu znalazła się pizza capricciosa z mozzarellą, szynką i pieczarkami, która uzyskała wynik 28,2 proc. Trzecie miejsce w rankingu zajęła tradycyjna włoska pizza salami. Jej udział był jednak dwukrotnie niższy i wyniósł 12,3 proc. Czwarta pozycja w rankingu należy do pizzy hawajskiej, która uzyskała 9,7 proc. "W poprzedniej edycji naszego badania, w 2023 r., pizza z ananasem uplasowała się na piątym miejscu. Tak więc, mimo niechęci jaką budzi ten dodatek u zwolenników włoskich tradycji kulinarnych, grono zwolenników tego dania poszerzyło się, zapewniając pizzy hawajskiej awans o jedną pozycję" – zauważyła Antonina Grzelak z aplikacji PanParagon.
W zestawieniu znalazły się także pizza wiejska (3,1 proc.) oraz farmerska (2,9 proc.), których skład zależy głównie od propozycji konkretnej restauracji. Pizza wiejska zazwyczaj serwowana jest z kiełbasą i ogórkiem konserwowym, natomiast farmerska z kiełbasą, cebulą oraz papryką czerwoną. Te dwa rodzaje pizzy łączy udział znanych i lubianych w Polsce składników.
Na kolejnych miejscach uplasowały się pizze: pepperoni (2,7 proc.), kebab (2,5 proc.), funghi (2,3 proc.) oraz vegetariana. W porównaniu z zeszłorocznym zestawieniem, w tym roku na popularności najbardziej straciła pizza vegetariana spadając z 6. na 10. miejsce. Z 4. na 7. miejscie spadła pizza pepperoni, a wersja funhgi zaliczyła spadek z 7. na 9. Pizza serowa, która w poprzednim badaniu uplasowała się na 8. miejscu, w tym roku znalazła się poza pierwszą 10-tką w rankingu.
Polacy wybierają najtańszą pizzę
"Choć w Polsce nie brakuje ciekawych propozycji w postaci pizzy z kaszanką, frytkami, a nawet czekoladą, to finalnie na paragonach zdecydowanie wygrywa włoska klasyka. Nie zmienia to faktu, że często dajemy skusić się kontrowersyjną pizzę hawajską lub taką z dodatkiem kiełbasy lub ogórka. Jedno jest pewne – lubimy łączyć różne smaki" - stwierdziła Grzelak.
Eksperci aplikacji PanParagon przyjrzeli się także dobrze znanym w Polsce dodatkom do pizzy. "11 proc. paragonów pochodzących z pizzerii potwierdzało zakup sosu czosnkowego. Jeszcze rzadziej wybierany był sos pomidorowy, który pojawił się na ok. 4 proc. ujętych w badaniu dowodach zakupu. Wygląda więc na to, że ich zakup nie jest częstą praktyką wśród polskich konsumentów. Warto jednak pamiętać, że część pizzerii w Polsce oferuje sosy gratis przy większych zamówieniach, a takie pozycje mogą nie być rejestrowane na paragonach" – zaznaczyła Grzelak.