Mateusz Morawiecki, Monachium

Autor: KPRM

Z rządu ubędzie wiceministrów. Morawiecki redukuje ich stanowiska

2018-02-27 18:11

Premier Mateusz Morawiecki zapowiada cięcia w rządzie. Obecnie mamy ponad 100 wiceministrów, ale ich liczba już niebawem może się zmniejszyć. Prezes Rady Ministrów poinformował we wtorek media, że trwa obecnie przegląd stanowisk wiceministrów.

- Dokonuję przeglądu stanowisk wiceministerialnych. W ciągu najbliższych kilku tygodni przedstawię ich końcowy skład. Zredukujemy stanowiska wiceministrów w porównaniu do 2017 r. – zapowiedział premier Mateusz Morawiecki podczas swojego oficjalnego wystąpienia 27 lutego.

Zobacz: Nowe nazwiska i resorty w rządzie Morawieckiego. Kto jest kim? [REKONSTRUKCJA RZĄDU]

Sytuacja klaruje się dość szybko. Chociaż o redukcji liczby ministrów mówiło się już w styczniu i lutym, to jak dotąd z ust prezesa Rady Ministrów nie padły żadne wiążące deklaracje w tej sprawie.

Polecamy: Prezydent wręczył nominację na premiera Mateuszowi Morawieckiemu

- Jeżeli Mateusz Morawiecki stwierdzi, że należy dokonać pewnych cięć, to pewnie podejmie takie decyzje. Dajmy czas, ministerstwa muszą pracować intensywnie. Dajmy trochę czasu i dopiero wtedy podsumujemy, czy te cięcia będą, czy nie – mówiła rzeczniczka rządu, Joanna Kopcińska, 15 lutego. Natomiast w styczniu wicepremier Jarosław Gowin sugerował, że ministrów może ubyć.

Oprac. na podst. wiadomosci.onet.pl, wnp.pl