SuperBiz wiadomości WIELKANOC. Jak przygotować się do Świąt Wielkanocnych? KALENDARIUM PRZYGOTOWAŃ

WIELKANOC. Jak przygotować się do Świąt Wielkanocnych? KALENDARIUM PRZYGOTOWAŃ

29.03.2015, godz. 22:15

Wielkanoc i wielkanocna przerwa świąteczna (Święta Wielkanocne) rozpocznie się 16 kwietnia 2017. Okres przedświąteczny to dla wszystkich bardzo trudny czas, bo musimy połączyć pracę, sprzątanie, świąteczne zakupy i planowanie świąt. Od czego zacząć świąteczne przygotowania? Kiedy zacząć przygotowania, aby zdążyć na Wielkanoc?

Okres Świąt Wielkanocnych to czas bardzo intensywnych przygotowań, zarówno w wymiarze fizycznym, jak i duchowym. Nie można zapominać o Triduum Paschalnym (Wielki Czwartek, Wielki Piątek i Wielka Sobota), które dla wielu osób jest czasem modlitwy, zadumy i wyciszenia. Radzimy, jak połączyć obowiązki związane z przygotowaniami z aspektem duchowym Świąt Wielkanocnych.

Wielkie sprzątanie i pierwsze zakupy

Najgorsze w przygotowaniach świątecznych jest nawarstwianie się obowiązków. Właśnie dlatego ważne jest, żeby niektóre przygotowania zacząć już odrobinę wcześniej. Dużo wcześniej możesz na przykład rozpocząć sprzątanie, najpóźniej na tydzień przed świętami. Odpowiednio wcześniej możesz na przykład umyć okna, uprać firanki i zasłony czy wytrzepać dywany. W Wielkim Tygodniu pozostanie ci tylko powycierać kurze i "ogarnąć" codzienny bałagan, ale do pomocy możesz zaangażować swoją rodzinę. Tylko pamiętaj, żeby nie rozgrzebywać całego mieszkania! Sprzątaj po kolei wszystkie pomieszczenia, dzięki czemu już pod koniec dnia będziesz mogła ocenić efekty swojej pracy. Pamiętaj też, że mycie okien zależy od pogody, więc nie zmarnuj ani jednego pogodnego dnia!

Przed Wielkim Tygodniem ustal też wstępne menu i listę zakupów, tak żeby móc rozłożyć ten obowiązek na raty. Trwałe artykuły żywnościowe możesz kupić już na kilka tygodni przed świętami, bo spokojnie mogą one poczekać w szafkach lub piwnicy. W tym czasie możesz także kupić jajka, które w tygodniu przed Wielkanocą będą z pewnością dużo droższe.

Sprawdź także: Gdzie Polacy pojadą na Wielkanoc?

Sprzątanie, przygotowanie dekoracji i gotowanie!

W poniedziałek tuż po Niedzieli Palmowej, to czas na większe sprzątanie. Jeżeli jeszcze nie udało ci się umyć wszystkich okien postaraj się umyć je najpóźniej do wtorku, ponieważ czekają na ciebie jeszcze drobne porządki, jak wycieranie kurzy czy porządkowanie półek i szafek.

Wielki Wtorek powinno się poświęcić na przygotowanie dekoracji świątecznych i ostateczne ustalenie menu wielkanocnego i szczegółowej listy zakupów. Wieczorem, żeby uniknąć stania w kilometrowych kolejkach w późniejszych dniach, możesz kupić mięsa i wędlinę. Wędlinę włóż do zamrażarki, a mięsa zamarynuj i odstaw do przygotowania na dzień następny.

W środę w Wielkim Tygodniu, oczywiście nie przerywając porządkowania domu, przygotuj mięsa, a następnie włóż je do zamrażarki.

Wielki Czwartek to czas, kiedy powinieneś kończyć generalne porządki i przygotowanie dekoracji. Dzień przed Wielkim Piątkiem to doskonały okres na sprawdzenie, czy zastawa stołowa jest w komplecie i czy obrus jest w dobrym stanie. W Wielki Czwartek wieczorem każdy praktykujący katolik powinien udać się na mszę świętą.

Wielki Piątek możesz rozpocząć już pieczenie niektórych ciast, jak sernik, babka, mazurek czy makowiec. Tego dnia możesz też przygotować sałatki i oczywiście wielkanocny koszyczek ze święconką. Wieczór w Wielki Piątek to czas, gdy w kościołach odprawia się nabożeństwo pasyjne upamiętniające śmierć Pana Jezusa na krzyżu. Jest to jedyny dzień w roku, gdy w kościołach nie ma mszy świętej.

W Wielką Sobotę, najlepiej z samego rana, żeby uniknąć korków i kolejek, należy zrobić ostateczne zakupy. Kup pieczywo, owoce i warzywa. W ten dzień, tuż po zakupach udaj się do kościoła z przygotowaną wcześniej święconką. Po powrocie dokończ generalne porządki i dekorowanie mieszkania. Tego dnia przygotuj też żurek lub barszcz biały, świeże sałatki, przystawki i poukładaj wędlinę na talerzach. Jeżeli nie uczęszczasz na Triduum Paschalne, możesz poświęcić wieczór na odpoczynek i relaks. Następnego dnia pozostanie ci już tylko gotowanie jaj i nakrycie do stołu.

Wielka Niedziela i Poniedziałek Wielkanocny to czas, gdy możemy spokojnie odpocząć przy świątecznym stole, rozkoszować się porządkiem i smacznymi potrawami.

REDAKCJA SE.PL POLECA
Znajdź nas: