Podatek VAT 2019
Nowa matryca podatku VAT opublikowana przez resort finansów 9 listopada 2018 r., zakłada zarówno obniżki, jak i podwyżki podatku. Wejście przepisów w życie ustalono na 1 stycznia 2020 roku z pewnymi wyjątkami. Regulacje dotyczące stawek na e-publikacje (elektroniczne książki i czasopisma), które mają obowiązywać już od 1 kwietnia 2019 r.
– Przedsiębiorcy wielokrotnie zgłaszali nam kłopoty z interpretacją i stosowaniem stawek VAT. Po przeanalizowaniu tej kwestii doszliśmy do wniosku, że konieczna jest zmiana matrycy VAT, w duchu filozofii 3xP, czyli prostych, przyjaznych i przejrzystych podatków – mówiła w ubiegłym roku minister finansów Teresa Czerwińska.
Pieczywo, produkty dla dzieci i książki tańsze
W nowej matrycy będzie więcej obniżek niż podwyżek. Niższą stawką VAT objęto produkty dla niemowląt i dzieci m.in. na foteliki samochodowe, smoczki, pieluchy (z 8 proc. na 5 proc.). Poza towarami dla najmłodszych, w końcu ma zostać obniżony podatek na artykuły higieniczne dla kobiet, czyli m.in. tampony, podpaski czy wkładki (z 8 na 5 proc.).
Obniżka (z 23 proc. na 5 proc.) ma dotyczyć też elektronicznych książek, czyli e-booków (tak, aby były opodatkowane jak ich papierowe odpowiedniki), podstawowych produktów żywnościowych (każdego rodzaju pieczywo i ciastka, zupy, buliony, żywność homogenizowana i dietetyczna, cytrusy, owoce tropikalne, przyprawy - z 8 na 5 proc..
Na sklepowych półkach spadnie też cena musztardy, niektórych przypraw przetworzonych (np. pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, słodka papryka). A to za sprawą zmiany stawki z 23 na 5 proc.
Wyższa stawka VAT
Zgodnie z nowymi przepisami, w niektórych kategoriach nastąpi wzrost VAT. Dotyczy to wybranych towarów żywnościowych kategorii premium. Na przykład stawki na homary, ośmiornice oraz inne skorupiaki, mięczaki i bezkręgowce wodne (m.in. kraby, langusty, krewetki, ostrygi, małże, ślimaki) oraz przetwory z nich, kawior i namiastki kawioru, jak również sprzedawane w różnego rodzaju placówkach gastronomicznych posiłki, których składnikiem są ww. produkty wzrosną z 5 na 23 proc.
Podwyżka ma dotyczyć także niektórych przypraw nieprzetworzonych (np, kwiat muszkatołowy, gałka muszkatołowa, kmin, szafran, kurkuma) z 5 proc. na 8 proc., napojów owocowych i warzywnych (innych niż tzw. 100 procentowe) - z 5 proc. na 23 proc., lodu stosowanego do celów spożywczych i innych celów chłodniczych - z 8 proc. na 23 proc.
Omawiana nowelizacja zakłada również utrzymanie w zasadniczo niezmienionym zakresie stawki VAT w wysokości 8 proc. na: drewno opałowe, towary i usługi zwykle wykorzystywane w produkcji rolniczej (zwierzęta gospodarskie, nasiona, nawozy i środki ochrony roślin, sznurek do maszyn rolniczych) oraz towary i usługi związane z ochroną zdrowia (wyroby medyczne, produkty lecznicze, środki odkażające).
Walka o soki i nektary
Proponowane zmiany w matrycy VAT mogą jeszcze ulec zmianom. Resort finansów zapowiedział już na początku stycznia 2019 r., że zrezygnuje z podwyżki VAT-u na nektary. Obecnie stawka ta wynosi 5 proc., a miała zostać podniesiona do 23 proc. Urzędnicy wyjaśniają, że podwyżka miała służyć uporządkowaniu tabeli stawek.
Według nowych stawek podatku od towarów i usług, nektary i napoje z zawartością min. 20 proc. naturalnego soku z owoców lub warzyw miały być objęte 23 proc. podatkiem VAT (dotychczas 5 proc.). Niższy VAT wciąż obowiązywałby dla soków 100-procentowych. To nie spodobało się sadownikom, w szczególności producentom soków z jabłek.
Minister Teresa Czerwińska po spotkaniu przedstawicieli MF z producentami soków i sadownikami ogłosiła, że w nowej matrycy VAT, nektary zostaną objęte 8 proc. VAT, a nie jak pierwotnie planowano 23 proc.
Odmiennego zdania są przedstawiciele Stowarzyszenia Krajowej Unii Producentów Soków. - Nie możemy zgodzić się z twierdzeniem, że podwyżka podatku VAT na nektary i napoje owocowe „miała służyć uporządkowaniu tabeli stawek”. Krajowa Unia Producentów Soków zwraca uwagę, że w miejsce dotychczasowej, jednej stawki podatku VAT, Ministerstwo Finansów proponuje trzy różne stawki – 5 proc. na soki, 8 proc. na nektary i 23 proc. na napoje owocowe i warzywne. Tymczasem nektary i napoje owocowe należą do jednej grupy nomenklatury scalonej (2202) i ich podatkowe rozdzielenie zrodzi interpretacyjne trudności. Ta propozycja jest również niezgodna z deklaracją resortu finansów o „uproszczeniu klasyfikacji” i opracowaniu matrycy VAT „w duchu filozofii 3xP, czyli prostych, przyjaznych i przejrzystych podatków”. Planowana przez resort finansów podwyżka podatków na nektary i napoje owocowe z zawartością min. 20 proc. naturalnego soku z owoców lub warzyw dodatkowo skomplikuje system – co wprowadzi większe pole do nadużyć i zmniejszy przejrzystość systemu podatkowego – przekonuje w komentarzu dla Superbiz.pl, Julian Pawlak, prezes Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków.
Wiążąca Informacja Stawkowa
Przepisy powołują również nową instytucję - Wiążącą Informację Stawkową (WIS), która ma chronić podatników przy naliczaniu stawek VAT. – Chcemy, aby z WIS można korzystać na ponad pół roku przed wprowadzeniem nowej matrycy. Zdajemy sobie sprawę, że zmiany są istotne i przedsiębiorcy muszą mieć czas na przygotowanie – przekonywała szefowa resortu finansów.