Na każdej imprezie pod gołym niebem grill jest w centrum uwagi. Nie ma chyba innego sprzętu do gotowania, który wywołuje tak zażartą dyskusję, jaki grill wybrać.
Jeśli kupujesz grill po raz pierwszy, skąd masz wiedzieć, co jest dla Ciebie odpowiednie? Czy powinieneś kupić drogi model, czy coś podstawowego? No i w dobie problemów z paliwem, pytanie kluczowe, jak rodzaj grilla wybrać, węglowy, czy gazowy? A może elektryczny?
Nie martw się, jesteśmy tu dla Ciebie, abyś bez stresu wybrała/wybrał najlepszy grill dla siebie! Bo jedno wiemy na pewno, grill dopasuj do swojego stylu życia!
Grill węglowy, gazowy, czy elektryczny?
Oprócz kwestii wielkości grilla, najważniejszy jest wybór paliwa do grilla. Ze Stanów Zjednoczonych przyszła do nas moda na grille gazowe. Jednak w obliczu podwyżki cen na gaz oraz zakręcenia kurka z gazem przez Rosję należy poważnie zastanowić się nad tą opcją. Grille węglowe uważane są za nieekologiczne. Za to grille elektryczne nie pozwalają uzyskać dymnego smaku. Poniżej przedstawiamy zalety i wady każdego z nich.
Grillowanie na węglu drzewnym
Ogień z węgla drzewnego (lub brykietów) ma w sobie urok pierwotnego ogniska. Jednak, aby grillować musisz się zatroszczyć o zapas węgla drzewnego. Duża torba 10 kg węgla drzewnego to koszt nawet 120 zł. Następnego dnia po grillowaniu musisz pozbyć się popiołu. Nagroda za tę niedogodność? Smak. Dym z węgla drzewnego nadaje potrawom jedyny w swoim rodzaju aromat dymu z ogniska. Smak nie jest tak wyraźny w przypadku szybko grillowanych rzeczy, takich jak kiełbasa, czy filet z piersi kurczaka, ale już długo grillowane żeberka wieprzowe nasycone są nutami dymu i drewna. Bez względu na to, co grillujesz wszyscy wokół będą okadzeni dymem. Dlatego nie wszędzie i nie zawsze możesz używać tego dymiącego wynalazku. Ogień wytworzony przez węgiel drzewny, generuje znacznie więcej ciepła niż grill gazowy i większość grilli elektrycznych (te jeśli nie mają powyżej 2000 W – słabo przypiekają), więc jeśli lubisz smacznie przyrumienione steki, warto o tym pamiętać! W przeciwieństwie do grilla gazowego, czy elektrycznego, nie możesz po prostu ustawić pokręteł na grillu węglowym, aby dostosować ciepło; zamiast tego używasz otworów wentylacyjnych i przepustnic do kontrolowania wlotu powietrza, które albo podsyca, albo tłumi płomienie. Trzeba się do tego trochę przyzwyczaić, ale kiedy już to opanujesz, poczujesz się naprawdę fajnie — jak ognisty mistrz!
Zalety grilli na węgiel drzewny:
- Zwykle tańsze niż grille gazowe i elektryczne
- Na początku duży ogień, aby lepiej przypiekać mięso
- Tworzy bardziej aromatyczne potrawy z dymu drzewnego
Wady grilli na węgiel drzewny:
- Temperaturę trudniej kontrolować
- Musisz mieć pod ręką brykiety lub węgiel drzewny
- Brudny: węgiel jest sypki, popiół jest trudny do czyszczenia
- Czas przygotowania ognia - do oczekiwanej temperatury - zajmuje około 30 minut
- Nieekologiczny - dymi
- Niezdrowy - podczas grillowania tłuszcz skapuje na rozżarzone węgle, gdzie powstają substancje rakotwórcze.
Cena grilli węglowych
- Najtańsza opcja to węglowy grill jednorazowy - tylko 8,99 za 1 przy zakupie 2 grilli w Biedronce
- Jednorazowy ekologiczny grill węglowy wykonany z bambusa to kosz około 40 zł
- Przenośny grill węglowy to wydatek około 40 zł. Wraz z wielkością paleniska, materiałami z którego grill został wykonany oraz akcesoriami cena gwałtownie rośnie od 120 do nawet 1000 zł i więcej.
- Najdroższe w tej kategorii są węglowe grille ceramiczne (typu Kamado) od 600 zł oraz duże grille z wędzarniami tzw. lokomotywy, których cena zaczyna się od 1000 zł i właściwie nie ma granic.
Grillowanie na gazie
Moda na grille gazowe przyszła do nas ze Stanów Zjednoczonych. W Ameryce ponad 60% gospodarstw domowych wyposażonych jest w grille opalane gazem. Ten rodzaj grilla jest wygodny i szybko się rozgrzewa.
Grille gazowe wykorzystują łatwo dostępne duże butle mieszanki propan-butan o wadze 11 kg. Koszt takiej butli to 200 zł. Taki zbiornik zapewnia około 30 godzin bezproblemowego grillowania. Wiele grilli propanowych można również przystosować do zasilania gazem ziemnym w domu.
W przeciwieństwie do grilli węglowych, grille gazowe szybko się nagrzewają. Rozpalasz je i, w zależności od tego, czego potrzebujesz, gotowe do użycia w mniej niż 10 minut. Jeśli zależy Ci na wygodzie i możliwości natychmiastowego grillowania, gaz jest najlepszym wyborem.
Możesz także kontrolować ciepło za pomocą zwykłego obrotu pokrętła. A ponieważ większość grilli gazowych ma wiele palników, możesz bez wysiłku tworzyć odrębne obszary grilla, w których jest cieplej i chłodniej. Jest to bardzo przydatne podczas jednoczesnego gotowania wielu rodzajów żywności.
Ponieważ nie palisz węglem drzewnym, to nie ma dymu. Ale to nie znaczy, że nie możesz uzyskać wspaniałych rezultatów z grilla gazowego; jedzenie przygotowane na grillu gazowym po prostu nie będzie miało tej dymnego aromatu pocałunku przy ognisku.
Jednak grille gazowe nie są tak gorące jak grille węglowe. Musisz zastanowić się, co najczęściej przygotowujesz na grillu. Jeśli kiełbasę, hot dogi, filet z piersi kurczaka, czy hamburgery. To nie ma sprawy. Jeśli chcesz robić steki, to nie osiągniesz dobrych rezultatów na grillu gazowym.
Zalety grilli gazowych:
- Łatwa kontrola temperatury za pomocą pokręteł
- Wiele palników dla bezproblemowych stref o różnych temperaturach
- Pozwalają grillować od razu
- Bez bałaganu w usuwaniu popiołów
Wady grilli gazowych:
- Nie rozgrzewaj się tak mocno, jak grille na węgiel drzewny
- Jedzenie ma mniej dymnego smaku
- Generalnie droższe niż grille na węgiel drzewny
Cena grilli gazowych:
- Możesz dostać przyzwoity grill gazowy za mniej niż 600 zł.
- Możesz także wydać ponad 2000 zł! W tej cenie masz nie tylko grill, ale także komorę wędzarniczą i możesz używać drewnianych zrębków do wytworzenia dymu. Nie jest to opcja dla każdego.
Grille elektryczne
Dobrym rozwiązaniem dla wszystkich niecierpliwych jest grill elektryczny. Można go używać na balkonach i tarasach. Wszędzie tam, gdzie macie dostęp do sieci elektrycznej oraz stabilne podłoże.
Im większa moc grilla - najlepiej powyżej 2000 W - tym lepiej. Grille z mocą 2400 W to prawdziwi mocarze w tej kategorii. Musisz to uwzględnić. Odpowiednio duża moc pozwala szybko zrumienić każdy rodzaj mięs. Jednak większy pobór mocy, to większe rachunki.
Grille elektryczne wyposażone są w płynnie regulowany termostat. Nawet najtańsze modele mają zdejmowaną płytę grillową. To bardzo ułatwia czyszczenie, bo można ją umyć nawet w zmywarce.
Do wyboru jest wiele grilli elektrycznych, zarówno stołowych, jak i wyposażonych w wysokie nóżki, przy których można grillować na stojąco. Są też grille raclette z małymi patelniami - można w nich zapiekać jajka i topić ser. Warto rozważyć zakup grilla kontaktowego, wyposażonego w drugą płytę grzewczą, którą można docisnąć do grillowanych produktów.
Zalety grilli elektrycznych:
- Łatwa kontrola temperatury za pomocą pokręteł
- Pozwalają grillować od razu
- Bez bałaganu w usuwaniu popiołów
- Łatwe czyszczenie
- Można używać na balkonach i tarasach
Wady grilli elektrycznych:
- Nie rozgrzewaj się tak mocno, jak grille na węgiel drzewny
- Jedzenie ma mniej dymnego smaku
- Generalnie tanie
Cena grilli elektrycznych:
- Dobrej jakości grill elektryczny ze stojakiem kupicie w Lidlu już za 219 zł. Można go używać jako grilla stołowego lub stojącego.
- Elektryczny grill na wysokich nóżkach z dodatkowymi blatami i półką, co bardzo się przydaje podczas grillowania, kupicie w sklepach AGD już od 299 zł
- Elektryczny grill kontaktowy to koszt nawet 600 zł