- Takiego wysypu grzybów nie było przez ostatnie dwa lata. A skoro grzybów jest dużo to i ceny są niskie, zachęcające do zakupu. Najdroższe są borowiki, cena hurtowa to 20 do 25 zł za kilogram. Kurki są teraz po 18 zł za kilogram, podczas gdy kilka tygodni temu kosztowały dwa razy tyle. Podgrzybki można już dostać po 10- 12 zł za kilogram. Koźlarze o czerwonych kapeluszach są po 10 zł. – podaje giełda w Broniszach.
Zobacz: Dominika i Sebstian Kulczyk kupią srebrny medal Małachowskiego
Jednak kupując świeże grzyby należy zwracać uwagę nie tylko na ich atrakcyjne ceny. Bardzo ważny jest atest wydawany przez klasyfikatora grzybów. - Punkty skupu grzybów oraz przedsiębiorcy prowadzący działalność gospodarczą w zakresie targowisk są zobowiązani zatrudniać osoby posiadające uprawnienia klasyfikatora grzybów – informuje Główny Inspektorat Sanitarny.
Zobacz: Kasy fiskalne do wymiany. Koszt rewolucji nawet 4 mld zł
Wydając atest na grzyby dokonuje się m. in. oceny zgodności gatunkowej grzybów oraz cech organoleptycznych. Atest obejmuje badaną partię, której maksymalny okres przechowywania wynosi 48 godzin w temperaturze do 10 stopni
Grzyby świeże rosnące w warunkach naturalnych wolno sprzedawać w placówkach handlowych lub na targowisku pod warunkiem:
- Uzyskania atestu klasyfikatora grzybów lub grzyboznawcy wydawanego przez Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego
- Umieszczenia w miejscu sprzedaży informacji o gatunku grzybów oraz nazwiska i adresu sprzedawcy
Źródło: gis.gov.pl, bronisze.com