Według raportu „Waste Management” aż 14,2 kilogramów wyrzucanego jedzenia można by uniknąć. Warzywa i owoce stanowią prawie 50 proc. wszystkich odpadów żywności wytwarzanych przez gospodarstwa domowe. Część z tego co trafia do naszych koszów na śmieci to naturalne odpady nieuniknione takie jak niejadalne skórki czy pestki. Eksperci podkreślają, że również w tym elemencie można by ograniczyć skalę problemu poprzez bardziej zrównoważone sortowanie i przetwarzanie.
Po przeprowadzeniu badań w sześciu krajach Unii Europejskiej (Niemcy, Hiszpania, Dania, Holandia, Finlandia i Wielka Brytania) w 2010 roku naukowcy wyliczyli, że na jednego mieszkańca przypada 21,1 kg odpadów nieuniknionych i 14,2 kg odpadów możliwych do uniknięcia. Średnio przeciętny europejczyk do kosza wyrzuca blisko 30 proc. świeżych warzyw i owoców, z czego 12 proc. z nich można by uniknąć.
Wyrzucanie jedzenia to nie tylko wielki problem związany z marnowaniem żywności w dobie gdy część świata walczy z głodem, ale także ogromne straty finansowe. Rocznie na terenie całej Unii Europejskiej marnuje się około 88 milionów ton żywności. Związane z tym koszty szacuje się na 143 miliardy euro.
Oprac: tvn24bis.pl