Ceny żywności jeszcze bardziej wzrosną

i

Autor: Shutterstock

Marnujemy coraz więcej jedzenia!

2018-08-16 11:21

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Żywności i Rolnictwa szacuje, że aż jedna trzecia żywności produkowanej na świecie jest marnotrawiona. Statystyczne gospodarstwo domowe Unii Europejskiej wytwarza rocznie 35,3 kg odpadów świeżych owoców i warzyw na jedną osobę. Rocznie w całej UE marnuje się 17 mld kg żywności. W czasach gdy w wielu miejscach na ziemi trwa walka z głodem, dane te są przerażające.

Według raportu „Waste Management” aż 14,2 kilogramów wyrzucanego jedzenia można by uniknąć. Warzywa i owoce stanowią prawie 50 proc. wszystkich odpadów żywności wytwarzanych przez gospodarstwa domowe. Część z tego co trafia do naszych koszów na śmieci to naturalne odpady nieuniknione takie jak niejadalne skórki czy pestki. Eksperci podkreślają, że również w tym elemencie można by ograniczyć skalę problemu poprzez bardziej zrównoważone sortowanie i przetwarzanie.

Po przeprowadzeniu badań w sześciu krajach Unii Europejskiej (Niemcy, Hiszpania, Dania, Holandia, Finlandia i Wielka Brytania) w 2010 roku naukowcy wyliczyli, że na jednego mieszkańca przypada 21,1 kg odpadów nieuniknionych i 14,2 kg odpadów możliwych do uniknięcia. Średnio przeciętny europejczyk do kosza wyrzuca blisko 30 proc. świeżych warzyw i owoców, z czego 12 proc. z nich można by uniknąć.

Wyrzucanie jedzenia to nie tylko wielki problem związany z marnowaniem żywności w dobie gdy część świata walczy z głodem, ale także ogromne straty finansowe. Rocznie na terenie całej Unii Europejskiej marnuje się około 88 milionów ton żywności. Związane z tym koszty szacuje się na 143 miliardy euro.

Oprac: tvn24bis.pl

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają
Najnowsze