
IJHARS uspokaja: Masło z supermarketów spełnia normy!
Masło dostępne w supermarketach, w tym również to w promocji, spełnia wymagane parametry i nie jest zafałszowane. Kontrola IJHARS odbyła się w lutym 2025 roku w sklepach wielkopowierzchniowych. Inspektorzy skupili się na produktach w promocji, pod markami własnymi i producentów. Główny Inspektor Przemysław Rzodkiewicz wyjaśnił:
- "W 2025 r. wysokie ceny masła są tematem, który emocjonuje wielu konsumentów. W Inspekcji postanowiliśmy sprawdzić jaka jest jakość masła w sklepach i czy przypadkiem produkty oferowane na promocjach, czy jako marki własne nie mają innych standardów jakościowych".
- "Skontrolowano 15 marek własnych oraz 17 produktów pod marką własną producenta" - czytamy na stronie IJHARS.
Aż 97 proc. skontrolowanych partii spełniało normy. Jedynie w jednej partii stwierdzono przekroczenie dopuszczalnej zawartości wody. 87,5 proc. skontrolowanych partii było prawidłowo oznakowanych. Zastrzeżenia dotyczyły 4 partii: brak informacji o tłuszczu, nieprawidłowa data, nieprawidłowa prezentacja. IJHARS podkreśla:
Stwierdzone nieprawidłowości nie miały charakteru zafałszowań. Nie stwierdzono różnic pomiędzy produktami oferowanymi na promocjach i tymi dostępnymi w normalnej cenie.
Uwaga na podróbki! Jak odróżnić masło od margaryny?
IJHARS przypomina, że nie każdy tłuszcz w kostce lub kubeczku to masło. Masło to produkt mleczny, zawierający 80-90 proc. tłuszczu mlecznego, nie więcej niż 16 proc. wody i nie więcej niż 2 proc. suchej masy beztłuszczowej mleka. Na opakowaniu masła producent ma obowiązek umieścić informację o zawartości tego tłuszczu. Na rynku dostępne są również margaryny i miksy tłuszczowe, które mogą zawierać dodatek olejów roślinnych. Dlatego Inspekcja apeluje do konsumentów o uważne czytanie etykiet i odróżniać masło od margaryny i miksów tłuszczowych. Dzięki temu możesz cieszyć się smakiem prawdziwego masła bez obaw o jego jakość.
Polecany artykuł: