Wynalezione przez Belgów, zrobiły taką furorę, że obiegły cały glob umożliwiając ich przystosowanie do smaków mieszkańców na całym świecie. Np. tradycyjnie frytki Belgijskie smaży się w tłuszczu wołowym, gdy prawie wszędzie indziej wykorzystuje się olej roślinny. W Wielkiej Brytanii frytki podaje się w towarzystwie purée z groszku, majonezu i octu, w Holandii i Belgii koniecznie majonezu, a w Ameryce ketchupu, który stał się najczęściej wybieranym dodatkiem. Co więcej, w niektórych miejscach frytki tak przesiąknęły do kuchni lokalnej, że trudno sobie wyobrazić aby mogły tam nie istnieć… Np. czy możecie wyobrazić sobie Fish&Chips podane bez frytek? Albo francuski steak, który pojawi się sauté? Czy B-Smarta w KFC, w którym znajdziemy samą tylko kanapkę lub wrapa? - czytamy w komunikacie prasowym KFC.
ZOBACZ TAKŻE: Finalista Master Chefa otwiera swój pierwszy lokal! Startuje "Polska Kiełbasa" [ZDJĘCIA, WIDEO]
Z okazji tego szczególnego dla gastronomii święta KFC dołączyło w tym roku do celebracji przygotowując dla gości szczególną ofertę. - Od zawsze we wszystkich restauracjach sieci możecie zamawiać mniejszą czy większą porcję frytek w zestawie, wzbogacając wybrane danie o chrupiącą rozkosz. Można też zamówić je same, jako idealną przekąskę na mały głód… A dodatkowo dzisiaj, na Dzień Frytki, KFC prezentuje kubełek frytek w akompaniamencie dwóch wybranych dipów w promocyjnej cenie 5,95 zł! Takiej przyjemności to naprawdę grzech odmawiać… Dlatego zapraszamy wszystkich miłośników tego wyjątkowego przysmaku, aby koniecznie zajrzeli dzisiaj do KFC i zamówili kubełek złocistych pyszności, pozwalając sobie na małą rozpustę w towarzystwie idealnie dobranych sosów - przekonuje KFC.