Szereg chipsów zniknie. Zwiększają poważne ryzyko zdrowotne
Badania zorganizowane przez EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) wykazały zwiększone ryzyko chorób nowotworowych z powodu aromatów nadających smak wędzonej żywności. Nie udało się ustalić skali zdrowotnego ryzyka jednak unijne władze zdecydowały się zastosować rekomendację urzędu.
Ze sklepów zniknie szereg produktów. Wiele rodzajów chipsów, zup błyskawicznych oraz innych niezdrowych przekąsek zawiera aromat typu „wędzonka”.
Jak długo pozostaną w sklepach chipsy i zupki błyskawiczne o smaku wędzonym?
Zmiany w unijnym prawie nie nastąpią z dnia na dzień. UE chce dać producentom czas na dostosowanie do nowych realiów. Jednak prędzej czy później chipsy typu „grillowane warzywa” zostaną zastąpione przez inne wersje.
Serwis foodcomplianceinternational.com podaje, że Komisja Europejska chce wycofania ośmiu rodzajów aromatów „tak szybko jak to możliwe”.
Na dzień dzisiejszy jest mowa tylko o jednym rodzaju aromatu. Jednak żywność wysoko przetworzona jest przykładem produktu z kategorii najniższej jakości dietetycznej. Nie można wykluczyć, że w przyszłości EFSA wyda kolejne rekomendacje, które rozszerzą listę zakazów.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Kim jest sprawca rewolucji przeciw chipsom
EFSA wydaje opinie na temat istniejących i pojawiających się niebezpieczeństw żywnościowych. Opinie te są uwzględniane w unijnych przepisach i zasadach oraz procesie decyzyjnym w celu ochrony konsumentów. Działania EFSA obejmują m.in. współpracę z krajami UE i organami międzynarodowymi oraz informowanie opinii publicznej o swojej pracy naukowej.