żywność/makaron

i

Autor: materiały prasowe żywność/makaron

Prawie połowa Polaków odżywia się „sezonowo”

2020-11-17 14:52

Według raportu „Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2020” blisko połowa Polaków (44%) stara odżywiać się „sezonowo”, czyli na co dzień wybiera produkty i dania z najbardziej dostępnych w danym czasie składników. Polacy wracają „do korzeni”. Jedzenie zgodne z porami roku, czyli wybieranie produktów, które są najsmaczniejsze i najbardziej dostępne w danym czasie jest dla nas coraz bardziej istotne. Wśród 44 proc. osób, które zdecydowały się na sezonowy sposób odżywiania aż 26 proc. to kobiety.

Sezonowe i świeże jest zdrowe

Produkty sezonowe postrzegane są jako zdrowe przez 60% Polaków, a nieprzetworzone przez 68 proc.. Dla 78 proc. zdrowa żywność kojarzy się ze świeżymi składnikami, a dla 74 proc. to przede wszystkim ta bez konserwantów. Według raportu, aktualnie najważniejszym czynnikiem podczas zakupu produktów spożywczych i dań gotowych jest jakość, na którą zwraca uwagę aż 73 proc. Polaków, na drugim miejscu jest cena (69 proc.), a na trzecim smak (55 proc.). Jakość, cena i smak to kluczowe kwestie zarówno u kobiet jak i u mężczyzn.

ZOBACZ TAKŻE: Darmowe posiłki dla szpitali i wsparcie dla lokalnych restauracji w Polsce

Co Polacy lubią jeść w poszczególnych porach roku?

Jesienią i zimą najczęściej sięgamy po gorące i pożywne zupy (jesień 64 proc., zima 70 proc.), dania obiadowe kuchni polskiej (jesień 60 proc., zima 64 proc.) i pierogi (jesień 51 proc., zima 53 proc.),. W okresie letnim najchętniej jemy sałatki (62 proc.). Natomiast ryby, dania z makaronem, czy mięso drobiowe z ryżem jadamy chętnie i regularnie niezależnie od pory roku.

- Sezonowość produktów jest niezywkle istotnym czynnikiem również przy komponowaniu menu cateringu dietetycznego. W chłodniejszych miesiącach w naszych zestawach częściej goszczą warzywa korzeniowe i kiszonki. Zwracamy również uwagę na to, by nasi klienci otrzymywali więcej dań do zjedzenia na ciepło. Jesienią i zimą do lodówek vendingowych dostarczamy znacznie więcej dań do podgrzania, a latem prym wiodą sałatki - mówi Jakub Kukuła, pomysłodawca i założyciel cateringu dietetycznego Kukuła Healthy Food.

Domowy majonez: szybki przepis na majonez w 10 sekund

Sezonowe odżywianie w opinii dietetyka

- Podczas odżywiania sezonowego wykorzystujemy najsmaczniejsze w danym czasie produkty. Jedząc zgodnie z porami roku, żyjemy zdrowiej i w zgodzie z naturalnym cyklem. W ten sposób odżywialiśmy się jeszcze nie tak dawno temu. Nasi dziadkowie w piwnicach przechowywali warzywa korzeniowe, a w każdej spiżarni można było znaleźć domowe przetwory. Posiłki na bazie sezonowych produktów są nie tylko pyszne, ale również pełne wartościowych składników odżywczych i witamin – wyjaśnia Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food

Coraz powszechniejszy „zdrowy i aktywny styl życia"

Według raportu Kukuła Healthy Food aż 60 proc. Polaków stara się zdrowo odżywiać na co dzień a 47 proc. zmieniło nawyki żywieniowe na zdrowsze w przeciągu ostatnich 12 miesięcy. Dla 48 proc. o zdrowym stylu życia decyduje właściwe odżywianie, dla 24 proc. jest to uprawianie sportu, a 23 proc. wymienia spokojny tryb życia.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Najnowsze