Od 4 maja rząd regularnie wprowadza kolejna etapy łagodzenia obostrzeń w gospodarce. Z początku zwiększono limit klientów jednocześnie przebywających w sklepach, następnie otworzono galerii handlowe. Wszystkie, kolejne decyzje podejmowane są z uwzględnieniem sytuacji epidemiologicznej w kraju. W środę, 13 maja premier Mateusz Morawiecki przedstawił kolejne kroki łagodzenia obostrzeń.
Czytaj także: Kryzys ekonomiczny. Branża fryzjerska wraca mocno poobijana
Od poniedziałku, 18 maja otwarte znów będą mogły być restauracje, bary czy kawiarnie. Lokale te będą musiały jednak ścisłe przestrzegać reżimu sanitarnego oraz sztywnych wytycznych przygotowanych przez rząd.
Zobacz też: Morawiecki o gospodarce po pandemii koronawirusa: Deficyt budżetowy na pewno będzie znaczący
Jakie zasady będą obowiązywały w restauracjach?
- limit klientów w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 m2),
- dezynfekcja stolika po każdym kliencie,
- zachowanie 2 m odległości między stolikami. Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika,
- zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach,
- noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu. Goście restauracji mogą zdjąć maseczki, jeśli siedzą już przy stolikach,