Jak wygląda rogal świętomarciński? Skład, waga
Rogal świętomarciński jest jednym z symboli Poznania. Wyrób ten związany jest z obchodami dnia Św. Marcina przypadającymi na 11 listopada już od 150 lat. Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu wydał w tym roku ponad 90 certyfikatów cukierniom z województwa wielkopolskiego na wypiekanie tradycyjnych rogali. Rogal świętomarciński musi spełniać jasno określone wymagania. Wyróżnia go kształt (ciasto zawijane w podkowę) i nadające mu charakterystycznego smaku składniki - m.in.:
- ciasto półfrancuskie,
- biały mak,
- orzechy,
- rodzynki,
- kandyzowane owoce
- i aromat migdałowy.
Waga smakołyku powinna mieścić się w przedziale 150-250 gramów. Wypieczone ciasto jest elastyczne w dotyku, listkujące, na przekroju porowate z widocznymi warstwami. Bliżej środka zwoje ciasta przełożone są masą makową. W środku rogal wypełniony jest masą makową wilgotną w dotyku. Smak i zapach charakterystyczne dla wyrobu pochodzą od zawartych w nim surowców – ciasta drożdżowego i masy makowej – słodki i zarazem lekko migdałowy.
Rogale świętomarcińskie Biedronka – jaka cena?
Przysmak dostępny jest we wszystkich sklepach sieci Biedronka w specjalnej ofercie obowiązującej do środy, 9 listopada. Przy zakupie 2 sztuk cena za jednego, ręcznie zawijanego rogala świętomarcińskiego wynosi 4,99 zł. Cena regularna – 6,45 zł. Rogale dostępne w Biedronce pochodzą z poznańskiej piekarni, której tradycja sięga 1920 roku. Ważą 185 g i posiadają mają certyfikat.
Rogale świętomarcińskie Lidl – jaka cena?
Ręcznie wyrabiane, pochodzące z serca Wielkopolski, z cukierni z 30 -letnią tradycja rogale świętomarcińskie są w Lidlu w promocji 2+ 1 gratis. Akcja promocyjna kończy się 9.11. Jedna sztuka o wadze 200 g kosztuje w tej promocji 4,63 zł. Cena regularna – 6,95 zł. Produkt posiada stosowny certyfikat.