Przebojowy boczek pieczony: najłatwiejszy przepis na chrupiącą skórkę i soczyste mięso

i

Autor: Shutterstock

Rolnik sam ubije i sprzeda mięso. W pełni legalnie

2019-12-27 13:35

W lutym skończy się kolejny rolniczy absurd. Właściciele gospodarstw wreszcie będą mogli stworzyć małe gospodarskie rzeźnie i prowadzić legalny ubój zwierząt. Zgodę wyraziła Komisja Europejska.

Dokonywanie uboju zwierząt hodowlanych odbywa się według ścisłe ustalonych przepisów, w innym przypadku gospodarz naraża się na wysokie kary. Według obowiązujących do tej pory przepisów, rolnicy, którzy chcieli prowadzić ubój zwierząt i przetwarzanie mięsa na wędliny musieli korzystać z usług dużych, najczęściej zewnętrznych ubojni. Za samowolne przeprowadzenie uboju grożą wysokie kary.

Dyskusja na temat sensowności takiego rozwiązania trwała od dawna. Ministerstwo rolnictwa obiecywało wypracować bardziej przyjazne rolnikom rozwiązania. Małe ubojnie przy gospodarstwach funkcjonują w wielu państwach europejskich. Komisja Europejska zgodziła się także, aby pomysł zrealizowano w Polsce.

– W całej Europie funkcjonują rozwiązania, które pozwalają rolnikom na zakładanie małych ubojni przy gospodarstwach. Wymogi nie są skomplikowane. Należy m.in. ukończyć kurs rzeźnika. Mięso można przerabiać na wędliny i sprzedawać konsumentom. Skoro jest to w Niemczech, Austrii czy we Francji, to dlaczego nie miałoby to działać u nas – tłumaczył w rozmowie z "Naszym Dziennikiem" Jan Krzysztof Ardanowski.
 

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Najnowsze