44-letni mieszkaniec gminy Gryfino w województwie zachodniopomorskim ubił świnię we własnym gospodarstwie. Teraz za swój czyn może trafić nawet do więzienia. Mężczyzna najpierw ogłuszył zwierzę siekierą, a następnie potem zaszlachtował ją w chlewiku. Prawdopodobnie to kwik zwierzęcia spowodował, że na miejsce wezwano policję.
Jak mówi szt. Marcin Karpierz, oficer prasowy komendanta powiatowego policji w Gryfinie, rozbiór mięsa odbywał się w innym domu niż ubój, ale tej samej wsi.
Ubój zwierząt hodowlanych we własnym gospodarstwie jest w Polsce zezwolony po spełnieniu określonych w przepisach warunków. Na użytek własny, można dokonywać uboju owiec, kóz, trzody chlewnej, drobiu, zajęczaków w dowolnym wieku oraz cieląt do 6 miesiąca życia. Ubojowi w celu produkcji mięsa mogą podlegać tylko i wyłącznie zwierzęta zdrowe, a najmniej 24 godziny przed dokonaniem uboju ma obowiązek zgłosić swój zamiar powiatowemu lekarzowi weterynarii oraz powiatowemu oddziałowi Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Źródło: igryfino.pl