materiały prasowe

i

Autor: materiały prasowe

Słoiki odchodzą w przeszłość. Czas na pożywne studenckie danie

2019-06-07 11:11

Studenci zmagają się właśnie z letnią sesją egzaminacyjną. Mówi się, że prawdziwy student zawsze chodzi głodny. Marka Łowicz jednak postanowiła pokazać, że wystarczą zaledwie 2 minuty, by przygotować pełnowartościowy i smaczny posiłek. Podczas wydarzenia w budynkach Biblioteki Jagiellońskiej i Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego można było skosztować innowacyjnych dań gotowych z nowej linii Łowicz.

Studenckie życie kojarzy się przede wszystkim z koniecznością oszczędzania. Niestety, odbija się to niekorzystnie na jedzeniu. Marka Łowicz postanowiła wyjść naprzeciw oczekiwaniom i pokazać, że risotto i trzy kaszotta w różnych wariantach smakowych zawierają wartościowe składniki odżywcze. A co najważniejsze, ich przygotowanie jest banalnie proste i ogranicza się do podgrzania w mikrofalówce.

ZOBACZ TEŻ: Wyścig na pensje nie ma sensu. Pracodawcy stawiają na komfort pracy

Innowacyjne produkty

"Nie ma złego jedzenia, tylko ketchupu za mało" – głosiło kiedyś powiedzenie studentów. Obecnie studiujący na uczelniach wyższych coraz większą uwagę przykładają do tego, co jedzą. Dlatego producenci dań gotowych odpowiadają na ich potrzeby i oferują coraz bardziej innowacyjne produkty. Na zorganizowanych w Krakowie i Warszawie akcjach, goście głównych bibliotek akademickich mogli spróbować nowych dań gotowych na bazie kaszy lub ryżu i warzyw znanej polskiej marki.

"Na knajpę mnie nie stać, a po powrocie z uczelni nie chce mi się po prostu gotować. Jest sesja i często wracając późno do domu, nie mam nawet już gdzie zrobić zakupów. Jak dojdzie jeszcze „stracona, popiątkowa, sobota" i niedziela niehandlowa, to już w ogóle nie ma szans... Słoiki od rodziców zawsze kończą się za szybko. A byle czego też nie chcę jeść” – mówi Mariola, studentka II roku anglistyki.

Wysoka jakość i łatwość w przygotowaniu

Degustowane przez studentów dania gotowe od Łowicza to produkty stworzone z wysokiej jakości składników. Są smaczne i pożywne. A co ważne, zwłaszcza dla uczących się, są bogate w błonnik pokarmowy i magnez, który wspomaga pamięć i koncentrację. Nie zawierają konserwantów i wzmacniaczy smaku.

Niewątpliwą zaletą zaprezentowanych produktów jest szybkość i łatwość ich przygotowania, którą tak cenią studenci, zwłaszcza w trakcie sesji.

"Główna różnica między dniem w trakcie sesji egzaminacyjnej a normalnym dniem na uczelni polega na tym, że nie mam czasu na nic. Piję więcej kawy, jem nieregularnie, a o wolnym czasie na gotowanie mogę tylko pomarzyć. Mam koleżanki, które przeszły na dietę pudełkową podczas sesji, ale umówmy się – nie każdy ma tyle pieniędzy. Dania gotowe to świetna alternatywa" – mówi Paulina, studentka medycyny podczas degustacji na UW.

Problemy studentów z znalezieniem czasu na przygotowanie posiłków nie znikają po rozpoczęciu pracy zawodowej. Najnowsze badania na panelu Ariadna wskazują, że aż 47% pracujących Polaków narzeka na brak czasu na ugotowanie obiadu, a ćwierć nie znajduje czasu na zakupy. Dlatego 30% respondentów deklaruje spożywanie dań gotowych co najmniej raz w tygodniu.

SPRAWDŹ TEŻ: Budują nowe z poszanowaniem wiekowego dorobku

Źródło: materiały prasowe

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Najnowsze