ŻYWNOŚĆ FUNKCJONALNA (wzbogacona) nie zastąpi zdrowej diety

i

Autor: thinkstockphotos.com

Światowy Dzień Żywności. Nie uwierzysz, ile pieniędzy wyrzucasz razem z jedzeniem

2018-10-16 13:07

W Polsce co roku marnuje się około 9 mln ton żywności. Kupujemy zbyt dużo, nie zdążymy zjeść i wyrzucamy do kosza. 16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności, zatem warto zwrócić uwagę, ile pieniędzy tracimy wraz z niewykorzystanym jedzeniem. 

Wielu ludzi cierpi na głód bądź niedożywienie a inni wyrzucają jedzenie do kosza. Najczęściej wyrzucamy produkty, które szybko się psują. Zamiast zjeść pieczywo z poprzedniego dnia, idziemy do sklepu po świeże. Podobnie traktujemy owoce i warzywa, odkładamy połówkę pomidora do lodówki i zapominamy ją zjeść. Czy zwrócimy uwagę na ten problem jeśli marnowaną żywność przełożymy na pieniądze? Nawet nie zdajemy sobie sprawy, jak wielkie są to kwoty. 

Zmarnowana żywność w złotówkach 

W samej Polsce do kosza wyrzucane jest około 9 milionów ton jedzenia, które jest warte...około 60 MILIARDÓW ZŁ. Pieniądze te marnują się bezpowrotnie. 

Jedna osoba marnuje przeciętnie jedzenie o wartości 50 zł miesięcznie. Wynika z tego, że rodzina 2+2 wyrzuca do kosza 200 zł miesięcznie.

 

Przyczyny marnowania żywności

Najczęsciej marnujemy jedzenie z powodu zbyt rozmaitych zakupów. Kupujemy na zapas, bo nie potrafimy przewidzieć, ile jesteśmy w stanie zjeść. Do takich zachowań namawiają nas też agresywne kampanie reklamowe, których celem jest wykreowanie nowych potrzeb, a także rozmaite promocje w sklepach. Wolimy kupić więcej, niż mieć poczucie, że straciliśmy dobrą okazję. Po kilku dniach orientujemy się, że już dawno jest po terminie ważności. Innym powodem jest chęć testowania nowych produktów, a jeśli coś nam nie smakuje, to po prostu wyrzucamy to do śmietnika. Zdarza się nam także źle przechowywać żywność, co prowadzi do jej popsucia się.

Czas na zmiany

Czy można ograniczyć marnotrawstwo żywności? Oczywiście i to wcale nie jest takie trudne, a wszystko zależy od naszej dobrej woli. Zacznijmy od pilnowania daty ważności. Aby uniknąć wyrzucania jedzenia, trzeba zacząć o tym myśleć już na etapie planowania, dlatego zakupy róbmy wyłącznie z listą. Starajmy się nie kupować na zapas, a jeśli możemy, to zaplanujmy posiłki wcześniej. Dobrą metodą jest również wykorzystanie produktów do kilku dań. 

 

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają
Najnowsze