Czekolada to wyrób cukierniczy sporządzany głównie z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego, cukru i innych dodatków (np. mleka, tłuszczu roślinnego, orzechów). Wybierając słodki produkt, dokładnie czytajmy etykiety. Dlaczego? W produkcie najwięcej jest tego składnika, który wymieniony jest na początku listy.
Zobacz: Wedel - pierwsza fabryka czekolady w Polsce
Im więcej w czekoladzie miazgi kakaowej (może być nawet ponad 90 proc.), tym lepiej dla zdrowia i jakości produktu, ale gorzej dla portfela. Miazga kakaowa jest najdroższym składnikiem czekolady. Najwięcej kakao jest w czekoladach gorzkich.
Czekolady mleczne mają w swoim składzie mniej miazgi kakaowej (ok. 50 proc.). Delikatny, lekko brązowy kolor i słodki smak ta czekolada zawdzięcza głównie mleku w proszku (pełne lub odtłuszczone). Czekolady te mają też więcej cukru niż gorzkie.
Zobacz: Czekolada cenniejsza niż złoto
Kupić można też czekolady białe. Jednak prawdziwi fani czekoladowych słodkości mają do tego produktu najwięcej zastrzeżeń. Twierdzą nawet, że nie powinien on nazywać się czekoladą. Powód? W najlepszych czekoladach tego typu jedynie ok. 30 proc. stanowi masło kakaowe. Zupełnie brak czystego kakao. Główne składniki to tłuszcz roślinny, mleko w proszku i cukier.