Warzywa

i

Autor: Getty Images Z warzyw najbogatszym źródłem białka roślinnego są ziemniaki, szpinak, jarmuż, brokuły, brukselka, szparagi, karczochy. Warto w szczególności sięgać po kiełki warzyw – skarbnicę składników odżywczych.

Tak drogich warzyw nie było od lat! Powraca koszmar pietruszkowy z 2019 roku

2021-06-15 15:35

Ceny warzyw szokują. Kapusta czerwona na giełdzie kosztuje pięć razy więcej niż o tej samej porze w ubiegłym roku - podaje portal Money.pl. Niewiele mniejsze są zmiany w przypadku pietruszki. Do tego cena pomidorów wzrosła o 80 proc., a sezonowy bób jeszcze nigdy nie był tak drogi. Kosztuje nawet 42 zł za kilogram. Eksperci nie są jednak zaskoczeni tak wielkimi wahaniami cen.

Najmocniej, bo nawet o kilkaset procent w stosunku do 2020 r. – podrożały następujące warzywa sprzedawane na bazarach:

  • kapusta czerwona (wzrost o 515,38 proc.)
  • pietruszka (494,59 proc.)
  • kapusta biała (233,33 proc.)

Jak podaje portal Money.pl średnia cena za sezonowy bób w tym roku to 40 zł za kilogram. W porównaniu z poprzednim rokiem wzrosła ona jedynie o 5 proc. – jednak jeszcze w 2018 r. kilogram tego warzywa można było nabyć za kilka złotych.

Eksperci nie są zaskoczeni wysokimi cenami tłumacząc, że one są wypadkową wielu czynników. Wzrosty napędzane są między innymi przez inflację. Na to nakładają się koszty pracy oraz coraz wyższe koszty środków do produkcji i inwestycji przyspieszających wegetację.

MEGA promocje w Lidlu. Perfumy LEGENDARNEJ marki za grosze. PETARDA!

Ponad dwukrotnie zdrożała kapusta biała, półtora raza por. Cena cebuli jest o 80 proc. wyższa, marchwi ponad 60 proc., a młodych ziemniaków prawie 20 proc. Nie wszystkie warzywa drożeją. Są też spadki. - Tanieją na przykład kalafiory i brokuły, za które płacimy dziś 2-3 zł za sztukę, czy ogórki, które sprzedawane są nawet za 1,5 zł za kilogram - tłumaczy w rozmowie z Money.pl Maciej Kmera, ekspert z Rynku Hurtowego Bronisze.

Sonda
Czy odczuwasz wzrost cen warzyw?

Eksperci zwracają uwagę jeszcze na kwestię pochodzenia sprzedawanych warzyw. Krajowi producenci muszą mierzyć się z ogromną międzynarodową konkurencją.

- O ile na bazarach, giełdach i w małych sklepikach faktycznie możemy trafić na warzywa od polskich producentów, o tyle w przypadku dużych sieci handlowych bardzo często mamy do czynienia z warzywami pochodzącymi z importu - komentuje dla Money.pl Monika Przeworska, dyrektor Instytutu Gospodarki Rolnej.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają
Najnowsze