Kilogram owoców w plastikowym opakowaniu już nie przejdzie
Nowe unijne przepisy ograniczają stosowanie opakowań jednorazowych, jak pojedyncze saszetki. Promują wyprawy na zakupy z własnymi pudełkami. Regulacje zaczną w pełni obowiązywać w sierpniu 2026 r.
Nowe unijne przepisy zastąpiły przestarzałą już dyrektywę opakowaniową z 1994 r.; jako że przyjęły formę rozporządzenia, będą stosowane tak samo w całej UE, a państwa członkowskie nie muszą dostosować ich do prawa krajowego.
Regulacje określają rodzaj opakowań, które można wprowadzać do obrotu w UE oraz sposób gospodarowania odpadami opakowaniowymi. Ich celem jest zminimalizowanie ilości wytwarzanych opakowań i odpadów.
Nowe regulacje obejmują zarówno opakowania, jak i odpadki po nich pochodzące z gospodarstw domowych, ale także sektora handlowego i przemysłowego. Przepisy ograniczają wykorzystywanie niektórych opakowań jednorazowych z tworzyw sztucznych, jak chętnie stosowane w hotelach, barach i restauracjach pojedyncze saszetki na przyprawy, sosy czy cukier.
Regulacje zakazują też pakowania w plastikowe worki lub owijania folią pojedynczych sztuk owoców i warzyw; pakowane w ten sposób będą mogły być owoce i warzywa o wadze powyżej 1,5 kg.
Klient na kawę ze swoim kubkiem zamiast jednorazowego opakowania
Przepisy zobowiązują także firmy sprzedające np. żywność lub napoje na wynos umożliwienie klientom przyniesienie własnych pojemników bez ponoszenia przez nich dodatkowych kosztów. W praktyce oznacza to, że klient będzie mógł przyjść po kawę na wynos z własnym kubkiem.
Regulacje wprowadzają też wytyczne dotyczące minimalnej zawartości materiałów z recyklingu w opakowaniach oraz cel zapewnienia, że do 2030 r. wszystkie znajdujące się na unijnym rynku opakowania będą się nadawały do recyklingu.
I wreszcie, rozporządzenie minimalizuje dopuszczalną zawartość substancji chemicznych w opakowaniach oraz ogranicza stosowanie tych z wysoką zawartością związków potencjalnie niebezpiecznych, jak związki per- i polifluoroalkilowe (PFAS); te stosowane są często w detergentach.
PFAS – trucizna ukryta w opakowaniu na żywność
- PFAS znajdziemy m.in. w opakowaniach do przechowywania żywności, w farbach, klejach, izolacjach przewodów elektrycznych, detergentach (…) Mogą również przenikać do żywności czy wody pitnej – podaje strona doz.pl.
W dalszej części publikacji rozwinięto, że PFAS wpływają negatywnie na wątrobę i tarczycę oraz zwiększają ryzyko nowotworów. Co więcej, „wiązanie węgiel-fluor jest jednym z najsilniejszych w chemii organicznej, chemikalia te nie ulegają łatwo degradacji w środowisku. Są one stosowane od lat 50. XX wieku”.
