szparagi, warzywa, dieta, zdrowe jedzenie

i

Autor: East News

Uprawa szparagów to pomysł na biznes

2017-07-02 20:00

O uprawie szparagów i odmianach tego coraz bardziej popularnego w naszym kraju warzywa opowiada Marian Jakobsze, prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga.

Dostępny i uprawiany u nas szparag lekarski (Asparagus officinalis L.) to gatunek byliny z rodziny szparagowatych, który jest jedynym jadalnym przedstawicielem rodzaju popularnych głównie w kwiaciarstwie asparagusów. Nazywany jest białym złotem z piasku, bo jego produkcja może być naprawdę opłacalna. Marian Jakobsze, prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga od 25 lat prowadzi plantację szparagów w podpoznańskiej Sobocie (woj. wielkopolskie). - W latach 90-tych ubiegłego wieku zaczęły w naszym regionie powstawać duże plantacje szparagów o powierzchni 15-20 hektarów z kapitałem holenderskim. Warzywa z nich głównie szły na eksport. Z czasem trend się zmienił i zaczęliśmy stawiać na prywatne mniejsze uprawy rzędu 8 hektarów i sprzedaż lokalną – przyznaje gospodarz.

Kulinarna moda
W ostatnich latach w Polsce nastąpił boom na szparagi. - Teraz jest za mała podaż szparagów i za duży popyt – przyznaje prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga. Z czego to wynika? Z kulinarnej mody i większej świadomości konsumenckiej. Szparagi pod różną postacią pojawiły się na naszych stołach. Mamy do wyboru warzywa w trzech kolorach: białym, zielonym i fioletowym. Co ciekawe, wszystkie szparagi to jeden gatunek, tylko inaczej uprawiany. Szparag biały jest posadowiony głębiej w ziemi i pozbawiony światła. Szparag zielony, to szparag biały, tylko rosnący poziomo, wyżej i wyeksponowany na działanie słońca. Natomiast najrzadziej spotykany szparag fioletowy ma wypustki tuż nad ziemią i minimalnie chłonie słoneczne promienie.

Choć przepisów na dania ze szparagami jest mnóstwo, plantatorzy stawiają na klasykę. - Najlepsze są szparagi gotowane, lekko osolone, polane masłem i oprószone tartą bułką – zachwala Marian Jakobsze.
Szparagi to też jedne z najbardziej ekologicznych warzyw. - Wszelkie środki ochrony roślin stosuje się dopiero po zbiorach pędów – przyznaje Jakobsze.
Mimo coraz większej popularności szparagów, wciąż nie udało się Polakom stworzyć rodzimego gatunku. Zatem rosną u nas głównie szparagi holenderskie, niemieckie i francuskie.

Jak założyć plantację

Plantacji szparagów nie zakłada się ad hoc. To dość kosztowna inwestycja – rzędu 50 tys. zł za hektar, więc raczej nie można sobie tu pozwolić na metodę prób i błędów. - Zanim ktoś się zdecyduje na uprawę szparagów, wcześniej sam powinien przynajmniej przez rok popracować na takiej plantacji i poznać uprawę od podszewki – mówi Marian Jakobsze. Trzeba też odpowiednio przygotować ziemię pod uprawę. Praca na plantacji szparagów trwa cały rok. Szparagi to bylina wieloletnia. W pierwszym roku trwa przygotowanie materiału nasadzeniowego, czyli karp oraz właściwego stanowiska. Dwa lata zajmuje pielęgnacja plantacji. W trzecim roku można liczyć już na zarobek, bo wtedy rozpoczyna się 10-letni okres plonowania (zbiór zwykle trwa od kwietnia do końca czerwca). Szparagarnię likwiduje się po 12-13 latach od założenia.

Cenna bylina
Tak jak przy każdej plantacji zbiory uzależnione są w dużej mierze od pogody. - W tym roku straciłem 10 ton szparagów. Wszystko przez wiosenne przymrozki – przyznaje pan Marian. Ile kosztują szparagi? Na bazarach za pęczek trzeba zapłacić ok 8 zł. U gospodarza kilogram kosztuje około 12 zł, Mało kto wie, że dostępne są też plantatorskie odpady w cenie 2 zł za kg, które z powodzeniem można wykorzystać w kuchni, np. do zagęszczania kremu szparagowego.
Dlaczego warto jeść szparagi? Przede wszystkim warzywa te mają bardzo małą kaloryczność (18 kcal w 100 g) i bardzo dużo wody – nawet około 95 proc.. Są polecane osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Szparag to źródło kwasu foliowego, witamin C i E, wapnia, fosforu, potasu i błonnika. Według medycyny ludowej szparag służy nie tylko zdrowiu i urodzie, to też cenny afrodyzjak.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Najnowsze