Czy uprawa grzybów azjatyckich jest opłacalna? Wyjaśnia ekspert

2022-05-25 12:32
Hodowla grzybów egzotycznych
Autor: Materiały prasowe Cezary Kurowski właściciel Farmy Grzybów „Gałązki Małe” na Wysoczyźnie Kaliskiej

Farma Grzybów „Gałązki Małe” na Wysoczyźnie Kaliskiej to firma niewielka. Jak mówi jej właściciel Cezary Kurowski, jest to przedsięwzięcie ryzykowne. Za to z tradycjami. Egzotyczne grzyby, jak shiitaki, lakownica lśniąca czy soplówka jeżowata, uprawiane są na farmie od 20 lat.

Początki uprawy grzybów z Azji

Na początku działalności „Gałązki Małe” obok produkcyjnej prowadziły także działalność doświadczalną, we współpracy z instytucją naukową. Dzisiaj grzyby rosną w niej dlatego, że Cezary Kurowski kontynuuje biznes wynikający ze swojego zamiłowania do grzybów.

−Ta praca mnie fascynuje – mówi – a do shiitake mam słabość. − Prowadzę więc hodowlę grzybów wciąż mało znanych, o zdrowotnych właściwościach. W Polsce nadal wie o nich niewiele osób.

Azjatyckie grzyby o właściwościach zdrowotnych

Shiitake oraz szereg innych grzybów od tysięcy lat znanych i jedzonych w krajach azjatyckich (np. lakownica lśniąca czy soplówka jeżowata) tworzą grupę tzw. grzybów medycznych. Przymiotnik „medyczne” oznacza, że zawierają związki o działaniu prozdrowotnym i leczniczym, a niektóre z nich nawet substancje niszczące komórki rakowe. W Europie, nie robiono badań klinicznych potwierdzających to oddziaływanie. Na naszym kontynencie rynek grzyba shiitake i innych grzybów medycznych jest niewielki. Nie zanosi się na to, że azjatyckie grzybki trafią do domów, gdzie na stołach króluje schabowy z kapustą. Dzisiaj egzotyczne grzybki są ostatnim produktem, po który sięgnąłby przeciętny Polak.

Gatunki takie jak shiitake, soplówka jeżowata, czy reishi (lakownica lśniąca) od wieków badali w Chinach medycy. W Azji sprzedaż grzybów jedzonych od tysiącleci nie wymaga specjalnych aktów prawnych ani przyzwolenia wynikającego z badań. W Polsce jest inaczej.

Rynek grzybów azjatyckich

− Grzyby wyhodowane na farmie „Gałązki Małe” są sprzedawane hurtowo (w skrzynkach) polskim odbiorcom, którzy porcjują je, przepakowują i wysyłają za granicę. Do tego mam kilku odbiorców, którzy sprzedają je w Polsce do nielicznych supermarketów. Moja farma to przedsięwzięcie niewielkie, jednoosobowe, którym zewnętrzni pracownicy zajmują się tylko 3 dni w tygodniu. Poza grzybami azjatyckimi produkuje również ich podłoże, sprzedawane amatorom domowych hodowli. Rynek grzybów azjatyckich jest trudny – podkreśla Cezary Kurowski.

Koszty uprawy grzybów azjatyckich

− Cena grzybów, w zbycie góra 30 zł za kg (w sklepie 50 zł) jest odporna na zmiany na rynku, podczas gdy koszty produkcji niebotycznie wzrosły − wyjaśnia Cezary Kurowski. − Grzybnia musi mieć stałą temperaturę, a cena opału jest dzisiaj trzykrotnie wyższa od niedawnej. Dopóki więc w Polsce zdecydowanie nie wzrośnie popyt na grzyby medyczne, ich hodowla to eksperyment sam w sobie. Sytuacja jednak może się zmienić. W każdym razie ja nie rezygnuję – i czekam.

Farma Grzybów „Gałązki Małe”http://farmagrzybow.pl/tel/fax 062 762 41 94, kom 604775445 mail: biuro@farmagrzybow.pl

Czytaj niżej o właściwościach medycznych grzybów SHIITAKE, REISHI i SOPLÓWKI JEŻOWATEJ

Hodowla grzybów egzotycznych
Autor: Materiały prasowe Hodowla shiitake - młode owocniki wyrastają ze specjalnego podłoża

Shiitake - eliksir Życia

Shiitake to wciąż jeszcze mało znany w Polsce grzyb azjatycki. W wielkości spożycia i produkcji jest pierwszym na świecie spośród grzybów hodowlanych (przed pieczarką), ale tylko 2 proc. jego hodowli przeznaczona jest na rynki poza azjatyckie.

W Europie Środkowej działa jedyna japońska linia produkcyjna do formowania kostek podłoża i zaszczepiania w nich grzybni. Podłoże, z którego wyrastają owocniki egzotycznych grzybów jest kompozycją kilkunastu składników, poprzerastanych grzybnią. Małe ilości podłoża mogą kupić w internecie amatorzy grzybów dalekowschodnich. Poza shiitake również np. lakownicy lśniącej, soplówki jeżowatej czy łuskwiaka nameko. Dzięki podłożu można prowadzić mini-hodowlę na własne potrzeby: w domu lub np. na działce. Grzyby shiitake są fascynujące nie tylko ze względu na niepowtarzalny smak. Medycyna Dalekiego Wschodu określa je mianem „eliksiru życia” zapewniającego zdrowie i długowieczność. Badania prowadzone choćby w USA potwierdzają ich prozdrowotne właściwości. Obecny w owocnikach shiitake glukozyd lentinian ma właściwości przeciwnowotworowe.

Hodowla grzybów egzotycznych
Autor: Materiały prasowe Owocniki soplówki jeżowatej swoim wyglądem przypominają najeżone sople lodu lub zmrożoną grzywę lwa

Soplówka jeżowata - wspiera mózg

Soplówka jeżowata, grzyb głośny ostatnio za sprawą jego właściwości (jedna z firm produkuje z niego suplementy), nadal nie jest dopuszczony do obrotu. Jego sprzedaż musi zostać uregulowana ustawą, bo niemal niespotykany w europejskich lasach, znajduje się pod ścisłą ochroną gatunkową. Stosownych przepisów dopuszczających sprzedaż soplówki nie ma na skutek urzędowych zatorów i zaniedbań. 

Soplówka jeżowata nazywana jest także grzywą lwa (lion's mane) ze względu na swój wygląd. Owocniki grzybni tworzą liczne nitkowate twory, jak cienkie sopelki, na wzór i podobieństwo śnieżnobiałej grzywy. Lwia grzywa to smaczny grzyb jadalny. Soplówka bogata jest diterpenoidy, a dokładniej erinacyny. Związki te wspierają układ nerwowy oraz prawidłową pracę mózgu. Wpływają na zwiększenie koncentracji oraz zdolność zapamiętywania. Soplówka jest również źródłem hericenonów oraz potasu, selenu, germanu, żelaza oraz cynku. Dzięki tym wszystkim bioaktywnym składnikom może wpływać na zwiększenie odporności.

Hodowla grzybów egzotycznych
Autor: Materiały prasowe Uprawa reishi, czyli lakownicy lśniącej jest spektakularna

Lakownica lśniąca - sposób na odporność

Reishi, czyli lakownica lśniąca, to grzyb stosowany w chińskiej medycynie od tysiąca lat. Współcześnie lakownica została wpisana na listę 120 roślin, które mają istotne znaczenie dla zdrowia człowieka.  Co ciekawe grzyb jest niejadalny. Uprawiany jest jednak jako źródło naturalnych substancji mineralnych takich, jak miedź, cynk, mangan, magnez oraz potas. Preperaty przygotowywane z lakownicy lśniącej wzmacniają odporność organizmu. Wyciągi z reishi stosowane są także w kosmetykach. Grzyb w XX w. został całkowicie wytrzebiony. Uprawę grzybów opracowano i wdrożono dopiero w drugiej połowie XX w. 

Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE
Najnowsze