Ryba pieczona z warzywami

i

Autor: Anna Lohachova/Shutterstock.com

Dieta dla ucznia pełna witamin

2019-05-08 16:49

Dieta ucznia powinna być urozmaicona, bogata w składniki odżywcze, a zwłaszcza w witaminy i minerały. To ważne, bo prawidłowe odżywianie wpływa nie tylko na rozwój fizyczny i zdrowie naszej pociechy ale również na wyniki w nauce. Aby nam to uświadomić ARR realizuje programy edukacyjne „Szklanka Mleka” i „Owoce w szkole”.

Celem programu jest kształtowanie prawidłowych nawyków żywienia wśród młodszych i starszych uczniów przez propagowanie spożycia mleka i przetworów mlecznych a także owoców i warzyw.

Program „Szklanka Mleka”

O tym, że mleko i produkty mleczne to doskonałe źródło białka oraz wapnia, który wzmacnia kości i zęby, wie niemal każdy. Ale to, że w tych produktach znajdziemy też związki wpływające na pracę naszego mózgu, nie jest wiedzą powszechną. Witamina B2 i witamina B12 korzystnie wpływają na rozwój i funkcjonowanie nie tylko mózgu, ale i całego układu nerwowego. Mają także duży wpływ na pamięć oraz koncentrację i kojarzenie faktów co ułatwia uczenie się.

W ramach programu dzieci i uczniowie spożywają mleko białe i mleko smakowe o różnej zawartości tłuszczu, twarożki, sery i jogurty.

Od początku realizacji programu „Szklanka Mleka” dzieci uczęszczające do szkół i przedszkoli spożyły ponad 1 miliard 500 milionów szklanek mleka. W programie tym bierze udział ok. 2,4 mln dzieci z ok. 14 tys. placówek oświatowych.

Program „Szklanka Mleka” jest finansowany z trzech źródeł:
- dopłata unijna obejmuje dostarczanie mleka i jego przetworów do wszystkich rodzajów uprawnionych placówek oświatowych,
- dopłata krajowa obejmuje dostarczanie mleka i jego przetworów do szkół podstawowych,
- dofinansowanie z Funduszu Promocji Mleka obejmuje dostarczanie mleka i jego przetworów do przedszkoli i gimnazjów.

W Polsce od czasu przystąpienia do UE program "Szklanka Mleka" cieszy się rosnącym zainteresowaniem. Znaczący wzrost zainteresowania programem wśród placówek oświatowych nastąpił po uruchomieniu (na wzór innych krajów UE, takich jak np. Szwecja, Finlandia, Wielka Brytania) dodatkowych środków finansowych, mających na celu dalsze obniżenie cen mleka i przetworów mlecznych płaconych przez uczniów w przedszkolach, szkołach podstawowych i gimnazjach.

Od roku szkolnego 2007/2008 Polska jest na pierwszym miejscu wśród krajów UE w realizacji programu "Szklanka Mleka".

Program "Owoce w szkole"

Owoce i warzywa to bomba witamin i składników mineralnych, które zmniejszają stres, poprawiają pracę mózgu, zapewniają dobry nastrój, równowagę psychiczną, pomagają w uczeniu i koncentracji. Podjadając je dajemy mózgowi odpowiednią ilość energii, jakiej potrzebuje do właściwego funkcjonowania.

Program ma pomóc w poprawie zdrowia najmłodszych oraz w edukacji dietetycznej. W I semestrze roku szkolnego 2013/2014 do udziału w programie „Owoce w szkole” zgłosiło się ponad 10,6 tys. szkół podstawowych, do których uczęszcza ponad 976 tys. uczniów klas I-III, tj. ok. 84% wszystkich uczniów z grupy docelowej obejmującej 1 163.700 dzieci.

Od 14 października 139 dostawców dowozi do szkół podstawowych owoce i warzywa, na podstawie zawartych ze szkołami umów. Przez 10 tygodni w semestrze, każde dziecko uczestniczące w programie, otrzyma bezpłatnie co najmniej dwie porcje owoców i warzyw w tygodniu.

W ramach programu „Owoce w szkole” dzieci uczestniczą też w zajęciach edukacyjnych informujących o zdrowych nawykach żywieniowych, a także zaletach spożywania owoców i warzyw.

Dotychczasowa ocena realizacji tego programu potwierdziła, że wpłynął on pozytywnie na zmianę nastawienia dzieci do jedzenia owoców i warzyw oraz spowodował zmianę zachowań rodziców dzieci uczestniczących w programie.

W ramach programu "Owoce w szkole" udostępniane są:
- świeże owoce: jabłka, gruszki, truskawki,
- świeże warzywa: marchew, rzodkiewki, papryka słodka,
- soki owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne.

Sprawne funkcjonowanie dziecka w szkole, pod względem intelektualnym i fizycznym, w dużej mierze zależy od właściwego odżywiania.

Regularne posiłki

Każdy rodzic powinien pamiętać o podstawowych zasadach zdrowego żywienia – o regularnych posiłkach. W codziennej diecie dziecka powinno ich być 5. Warto zwrócić uwagę na to, by odstępy między posiłkami nie były zbyt długie. W przeciwnym razie dochodzi do obniżenia stężenia glukozy we krwi, co powoduje spadek koncentracji.

Najważniejsze śniadanie

Podstawą jest pełnowartościowe śniadanie. Powinno być ono tak skomponowane, by zapewnić młodemu człowiekowi wystarczająca dawkę energii, witamin i mikroelementów. Warto wiedzieć, że rano organizm najlepiej przyswaja składniki odżywcze.

Odpowiednią dawkę energii zagwarantują przede wszystkim produkty zbożowe, mleczne, a także owoce. Świetnie sprawdzą się rano: chleb pełnoziarnisty, serek homogenizowany lub jogurt, musli, mleko, kakao, wędlina, warzywa lub owoce (np. suszone owoce jako dodatek do musli).

Pamiętaj o drugim śniadaniu

dziecko powinno zjeść przynajmniej jeden posiłek w szkole. Może to być kanapka z chudą wędliną, sałatą i pomidorem lub jogurt i owoce. Do picia w szkole najlepsze będą naturalne soki owocowe, warzywne, woda mineralna.

Dieta ucznia

Nauka w szkole pochłania dużo energii, dlatego dzieci i młodzież powinni spożywać wartościowe produkty: sery półtłuste, chudą wędlinę, nabiał, ryby bogate w kwasy omega-3, warzywa, owoce, produkty zbożowe oraz bakalie. Urozmaicona dieta, bogata w białko, błonnik, witaminy oraz minerały to najlepszy sposób na zdrowie i sprawność intelektualną ucznia.

Najnowsze