Podstawę w żywieniu kur stanowią pasze zbożowe, chociaż w chowie przydomowym karmi się je również ziemniakami, suszem z zielonek, mlekiem czy odpadkami kuchennymi. Średnio kura dziennie zjada do ok. 160 g pożywienia.
Czym karmić kury:
* Zboża - powinny stanowić co najmniej 65 proc. udziału w dziennej racji pokarmowej. Najczęściej jest to pszenica, owies i kukurydza, są łatwo przyswajalne i dostarczają dużo energii ze względu na zawartość skrobi. Większość ziarna podajemy w formie rozdrobnionej, np. śruty. Wieczorem można karmić kury ziarnem w całości, jest wtedy dłużej trawione i daje uczucie sytości przez całą noc.
* Śruty poekstrakcyjne pozyskiwane z nasion roślin oleistych. Są bogatym źródłem białka, najpopularniejsza jest śruta sojowa, możemy też podawać rzepakową, pod warunkiem, że jest dobrej jakości. Zbyt duża ilość śruty rzepakowej może
sprawić, że jajka będą mniejsze, o przykrym zapachu i z krwistymi śladami na żółtku. Śruty poekstrakcyjne mogą stanowić około 20 proc. zawartości paszy.
* W przyzagrodowych hodowlach warto podawać w niewielkich ilościach ziemniaki gotowane lub parowane, startą marchew, buraki ćwikłowe, kapustę pastewną czy jarmuż.
* Susz z młodych zielonek (np. lucerny, koniczyny czy pokrzywy) - jest cennym źródłem białka i poprawia zabarwienie żółtka.
* Odtłuszczone mleko w proszku lub suszoną serwatkę, ich stosowanie bardzo poprawia smak jajek.
Uwaga na mączkę rybną !
Tanie mączki rybne, wchodzące w skład mieszanek przeznaczonych dla kur mogą powodować, że jajka miewają nieprzyjemny posmak.