Najdroższe karpie są na...bazarach. Teoretycznie pochodzą one bezpośrednio od hodowców i są wyjątkowo świeże. W takim miejscu za kg karpia żywego trzeba zapłacić nawet 16 zł. Średnio ryba ma 1,5 – 2 kg, czyli za rybę zapłacimy 24 – 32 zł. A przecież zwykle przygotowujemy karpia na dwa, a nawet trzy sposoby. Kupując trzy ryby po 2 kg każda, zapłacimy blisko 100 zł.
Taniej żywy karp kosztuje w supermarketach. Tutaj cena waha się w granicach 10 zł za kg. Zatem chcąc kupić trzy ryby każda po 2 kg, zapłacimy 60 zł.
Majątek trzeba wydać na filety. Kilogram tak już przygotowanej ryby to koszt nawet 35 – 40 zł.
Można też kupić płaty ryby, zwykle pakowane i dostępne w marketach. W promocji taka ryba może kosztować około 15 zł za kg. To dobre rozwiązanie dla osób, które potrzebują tylko 2 - 4 niewielkie kawałki ryby.