Sezon grillowy 2020 zaraz będzie rozpoczęty. Jednak w tym roku będzie on wyglądał inaczej niż w poprzednich latach. Z pewnością grillowe zakupy w tym sezonie będą skromniejsze. Powód jest bardzo prosty. Ze względu na epidemię wciąż nie możemy gromadzić się w dużych grupach. Nie odbędą się też masowe imprezy, na których zwykle w dużej ilości serwowano grillowane przysmaki. Choć w tym roku z pewnością na grille trafi mniej mięsa, to jednak są odmiany, gatunki, rodzaje, które Polacy preferują. Jakie rodzaje grillowanych mięs preferują Polacy? Według danych GUS za 2018 r. Polacy najczęściej grillują karkówkę oraz kiełbasę – produkty te były wybierane odpowiednio przez 85 proc. i 81 proc. respondentów. Jednak, jak podkreśla, Marcin Stypuła, Dyrektor Rozwoju Rynku w ZM Silesia, tegoroczny sezon grillowy będzie wyzwaniem dla producentów i sprzedawców, chociaż wielu z nich przygotowania do niego zaczęło już w 2019 r.
Według raportu agencji badawczej Nielsen sprzedaż w segmencie kiełbas tradycyjnych rośnie już w kwietniu, notując największe sprzedaże w okresie od maja do sierpnia. Te cztery miesiące generują ponad 40% rocznej sprzedaży. Jeśli więc wydatki na produkty przeznaczone na grillowanie spadną w tym roku tylko o 10 proc., producenci mięsa czy piwa wyraźnie to odczują.
"Super Express" kupisz TUTAJ