Miłośnicy słodkich napojów przecierają oczy ze zdumienia na zakupach. Za ulubione napoje, np. coca colę przychodzi im o wiele więcej płacić. Wszystko przez podatek cukrowy. Ale okazuje się, że nie wszędzie słodkie napoje podrożały. Na przykład w popularnych sieciówkach restauracyjnych typu McDonald's są na tym samym poziomie. Jak to możliwe? Jak podaje "Dziennik Gazeta Prawna", duże koncerny znalazły sposób na ominięcie obowiązującego od 1 stycznia podatku cukrowego. W restauracjach typu fast food napój dostępny w dystrybutorach, przygotowywany jest ze specjalnego syropu, którego podatek nie objął. Teraz zarówno producenci słodkiego syropu dodawanego do napojów sprzedawanych z dystrybutorów, jak i restauracyjne sieciówki, czekają na konkretne wytyczne i interpretacje przepisów resortów odpowiedzialnych za podatek cukrowy.
Wielkie obniżki na smartfony znanego producenta
Podatek cukrowy to podatek akcyzowy nakładany na sprzedaż napojów słodzonych cukrem, ew. innych produktów z wysoką zawartością cukru, w celu ograniczenia ich masowej konsumpcji i jej społecznie niepożądanych konsekwencji zdrowotnych. Akcyza ta jest przedmiotem debaty w wielu państwach.