Ceny cukru mocno w górę
Według doniesień agencji Bloomberg - kontrakty terminowe na surowy cukier odnotowały największy tygodniowy wzrost od 2008 r. Skok cen wyniósł aż 16 proc. - pisze "Fakt". Gwałtowny wzrost cen ma związek z sytuacją w Brazylii, która produkuje najwięcej trzciny cukrowej na świecie.
Z trudną sytuacją mierzy się stan Sao Paulo, czyli główny region upraw w Brazylii. W sierpniu 2024 r. odnotowano tam rekordową liczbę pożarów, które zniszczyły uprawy. Rozprzestrzeniający się ogień uszkodził korzenie trzciny cukrowej. Niewykluczone, że producenci będą zmuszeni do ponownego sadzenia - w przeciwnym razie ich zbiory będą zdecydowanie mniejsze. Region ten zmaga się też z długotrwałą suszą już od października zeszłego roku.
Kontrakty terminowe na surowy cukier osiągnęły największy tygodniowy wzrost (o 16 proc.) od 2008 r. Inwestorzy reagują na szkody w uprawach spowodowane pożarami i gwałtowną falą upałów w kraju - donosi Bloomberg.
Zbiory będą niższe i szybciej się skończą
Wilmar International, światowy gigant w branży już obniżyła prognozę produkcji cukru w regionie środkowo-południowym, wskazując na serię "nietypowych i uporczywych zjawisk pogodowych". Spółka wskazała we wpisie na platformie X, że pożary w zeszłym miesiącu dotknęły 450 tys. hektarów trzciny cukrowej. Według niektórych ocen ekspertów fabryki w Brazylii wstrzymają przetwarzanie trzciny cukrowej pod koniec października. Zakończenie sezonu przed czasem może być konieczne z powodu słabych plonów. - "Istnieje perspektywa ograniczenia globalnej dostępności cukru na eksport w pierwszym kwartale 2025 r." - ocenił analityk Rabobank Andy Duff.
Zdrożeją też słodycze
Wzrost cen cukru to nie jedyny problem, z którym muszą zmierzyć się producenci żywności i konsumenci. Bloomberg zwraca uwagę, że równocześnie drożeją kawa i kakao. Trzeba się liczyć z tym, że podrożeją słodycze, desery czy napoje.