Czy Gessler zamknie restaurację?

i

Autor: AKPA Czy Gessler zamknie restaurację?

Dramat Gesslera. To koniec jego restauracji?

2021-07-19 14:26

Koronawirus bardzo mocno uderzył w branżę gastronomiczną. Choć ruch w lokalach powoli rośnie, wciąż jeszcze nie wrócił do poziomu sprzed wybuchu pandemii. Mateusz Gessler nie ukrywa, że bierze pod uwagę najczarniejsze scenariusze. "Nikt nie jest przygotowany na czwartą falę" - potwierdza gwiazdor TVN.

Gessler mocno odczuł pandemię. Wszystko za sprawą tego, że koronawirus w dużym stopniu uderzył w gastronomię. - Okres pandemiczny był trudny dla wszystkich hotelarzy i restauratorów. Rząd zamknął nas na trzy tygodnie, a ostatecznie trwało to siedem miesięcy. Było ciężko, dlatego że nas napędzają uśmiechy gości i karmienie ich w restauracjach, a nie w pudełkach na wynos – mówi agencji Newseria Mateusz Gessler.

- Ciężko było też od strony finansowej, bo mimo pomocy musieliśmy sobie radzić bez ok. 90 proc. naszych dochodów. Prowadzimy dużą firmę, mamy cztery restauracje i firmę cateringową. Przed kryzysem zatrudnialiśmy 225 osób, a teraz 170. Część tych ludzi musiała wyjechać z kraju, bo nie byli z Polski. Gastronomia, która przeważnie jest rynkiem dość stabilnym, mocno zachwiała się w wyniku kryzysu - dodaje.

Debata e-Polska. Rewolucja Cyfrowa III edycja. Sprzedaż bezpośrednia

Gastronomia to jedna z branż, w które COVID-19 i kolejne lockdowny uderzyły najbardziej. Restauracje i lokale gastronomiczne od 28 maja br. mogą z powrotem przyjmować gości przy 50-proc. obłożeniu stolików, jednak wcześniej miesiącami mogły sprzedawać tylko na wynos.

Sonda
Czy zdążyłeś się już zaszczepić przeciw Covid-19?

- Nikt nie jest przygotowany na czwartą falę. Na pewno szykujemy się z jeszcze większym zapałem do dań na wynos. Mam jednak nadzieję, że nie dojdzie do ponownego zamknięcia branży - mówi Gessler.

MEGA promocje LIDL. Mięso i pomidory za 3 zł, a lody za darmo

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają
Najnowsze