Schabowy droższy nad Bałtykiem
Jak czytamy na stronie panparagon.pl, "zarówno w górach, jak i nad morzem, najwyższa cena za gałkę lodów wynosiła 9,50 zł, a za rosół najwięcej płaciliśmy 20 zł. W przypadku kawy czarnej maksymalny koszt był równy 12 zł w obu regionach. Jednak największe różnice pojawiły się przy innych produktach" - informuje raport.
Wedlug opracowania, "najdroższe zapiekanki w górskich miejscowościach kosztowały 22 zł, podczas gdy nad morzem cena sięgała 28 zł. Podobnie, schabowy był droższy nad Bałtykiem – 35,50 zł w porównaniu do 34 zł w górach. Różnice widoczne są także w cenie piwa, które kosztowało maksymalnie 18 zł w górach i 20 zł nad morzem, a pierogi ruskie były droższe w nadmorskich kurortach o 1 zł."- informuje panparagon.pl.
Jak wyjaśnia Antonina Grzelak z aplikacji PanParagon, "do naszego systemu każdego miesiąca trafia średnio 1,5 mln dowodów zakupu, co pozwala nam na analizę cen różnego rodzaju produktów czy weryfikację aktualnych trendów konsumenckich"
- Z racji tego, że jesteśmy w pełni sezonu wakacyjnego, postanowiliśmy sprawdzić koszty jedzenia w miejscowościach górskich oraz nadmorskich. Spośród paragonów pochodzących z lokali gastronomicznych wytypowaliśmy przekąski, dania oraz napoje uniwersalne dla obu regionów. To pozwoliło nam na rzetelne porównania -twierdzi Grzelak.
Jak podsumowują autorzy raportu, z danych wynika, że ogólnym rozrachunku za jedzenie nad morzem zapłacimy więcej niż w górach.
"W badanym okresie klasyczna zapiekanka, porcja pierogów ruskich, rosół i gałka lodów były droższe nad Bałtykiem – odpowiednio o ok. 2,53 zł, 1,41 zł, 0,75 zł i 0,37 zł. Z kolei ceny kotleta schabowego, półlitrowego piwa i czarnej kawy były wyższe w górach – o ok. 1,70 zł, 0,80 zł i 0,21 zł."- czytamy.
Całkowity koszt jedzenia w górach w tym roku był o 2,36 zł niższy niż nad morzem, co wskazuje, że różnice w cenach są stosunkowo niewielkie.
Analiza objęła paragony z okresu od 1 czerwca do 23 lipca 2024 roku.