Miłośnicy grillowania mają do wyboru przeróżne grille - węglowe, gazowe, elektryczne. Małe, duże, stalowe, żeliwne lub betonowe. Stacjonarne, przenośne, tradycyjne lub kociołki czy składane w kształcie walizeczki. Jaki będzie najlepszy?
Przed zakupem grilla warto zastanowić się gdzie chcemy grillować? Jak często zamierzamy korzystać z grilla i ile osób będzie z niego korzystało?
Grill stacjonarny czy przenośny
Grill stacjonarny sprawdzi się w dużym ogrodzie. Zaletą takiego grilla jest bez wątpienia jego trwałość, wielkość paleniska oraz możliwość ciekawego wkomponowania go w ogrodową architekturę. Możemy wybudować go sami lub kupić gotowy. Planując grillowy zakątek, trzeba pamiętać jednak o kilku rzeczach: nie ustawiajmy naszego grilla w pobliżu gałęzi drzew, zastanówmy się również nad tym by jego lokalizacja nie sprawiła, że unoszący się dym i zapach potraw będą przeszkadzały naszym sąsiadom. Podłoże pod murowany grill powinno być utwardzone.
Natomiast grill przenośny doskonale sprawdzi się na małej działce. To jeden z najprostszych i najtańszych rusztów. Wykonany z cienkiej blachy ze stalowym rusztem jest lekki i łatwo go przenieść w dowolne miejsce. Można go też zabrać na piknik czy wakacyjne wyprawy (niektóre można złożyć w walizkę i bez problemu wozić w bagażniku).
Na działkę można też wybrać większy model żeliwny lub ze stali chromowanej. Jest droższy, ale będzie służył nam lata. Najlepiej wybrać model z kółkami, ułatwia to przesuwanie urządzenia po ogrodzie. Można go śmiało wystawić na zewnątrz na cały sezon. Dobry grill zaopatrzony jest w półkę pod paleniskiem, na której położysz akcesoria do grillowania. Niektóre mają też wysuwaną deskę do krojenia, co jest bardzo wygodnym rozwiązaniem. Żeliwne ruszty mają jedną cenną zaletę: równomiernie się nagrzewają i długo trzymają ciepło. Są jednak, ze względu na swój rozmiar i sporą wagę, trudniejsze do transportu w dalsze wyprawy.
Węglowy, gazowy czy elektryczny
Najbardziej popularne są grille węglowe. Tylko na nim przyrządzane potrawy maja wyrazisty smak chrupiąca skórkę i niesamowity aromat. Podstawową ich zaletą jest niezależność od sieciowych źródeł energii. Do ich obsługi wystarczy worek węgla i podpałka. Wymagają jednak wprawy w rozpalaniu i utrzymywaniu odpowiedniej temperatury.
Grille gazowe są bardzo wygodne w obsłudze. Łatwo je uruchomić, szybko osiągają odpowiednią temperaturę grillowania, którą można w każdej chwili regulować. W grillach gazowych do opału wykorzystywany jest gaz z butli propan-butan.
Grille elektryczne są w ogrodach mniej popularne, za to na balkonach czy tarasach zyskują coraz większą rzesze odbiorców. Plusem takiego grilla jest łatwa obsługa i krótki czas przygotowywania posiłków. W dodatku nie powodują dymienia.
Uwaga! Trzeba używać przedłużaczy przeznaczonych do stosowania na zewnątrz z odpowiednio zabezpieczonymi przed wilgocią gniazdami.
Na co zwrócić uwagę
Wybierając grill sprawdźmy jego nóżki i kółeczka. Niezależnie na jakim podłożu stoi grill, jego palenisko musi być stabilne. Nóżki i kółka muszą być zatem wykonane z porządnych materiałów, dobrze dopasowane i przykręcone. Warto upatrzony sprzęt przeciągnąć kilka metrów po sklepie, aby je wypróbować.
Wybierając model warto zwrócić uwagę na dodatkowe elementy, które sprawiają, że jest on bardziej ergonomiczny - są to na przykład: wszelkiego rodzaju półeczki i deseczki do krojenia, szpikulce do nadziewania potraw czy możliwości ustawienia różnej wysokości rusztu. Warto by był wyposażony dodatkowo w pokrywę. Pozwala to na pieczenie potraw wymagających wyższej temperatury.
Ile to kosztuje
węglowe – 15 zł – ok. 1200 zł
gazowe – 200 zł – ok. 5000 zł
elektryczne – 120 zł – ok. 1600 zł
węglowe betonowe – 400 zł – 2000 zł