Te certyfikat warto znać !

i

Autor: Materiały prasowe

Jak rozpoznać, czy produkt jest ekologiczny? Nie daj się nabrać na "ekościemę"!

2023-04-10 15:56

Produkty eko stają się coraz bardziej poszukiwane, klienci doceniają żywność o prostym i co najważniejsze naturalnym składzie. Ale przy zakupie produktów eko trzeba uważać. Część używanych przez niektórych producentów żywności haseł, symboli czy kolorów to marketingowe chwyty, określane jako „ekościema” – pisze portal media.mcconsultants.pl.

Euroliść - jedyny symbol żywności ekologicznej

Jak rozpoznać, czy dany produkt jest eko wyjaśnia na stronie portalu media.mcconsultants.pl. dr inż. Urszula Sołtysiak, wieloletnia wykładowczyni SGGW, współzałożycielka pierwszej w Polsce jednostki certyfikującej rolnictwo ekologiczne. - "Jedyną gwarancję, że produkty spożywcze powstały przy zastosowaniu naturalnych substancji i procesów i bez negatywnego wpływu na środowisko, daje Euroliść, czyli symbol certyfikacji produkcji ekologicznej – 12 gwiazdek ułożonych w kształt liścia na tle zielonego prostokąta. Nadaje on produktom ekologicznym spójną tożsamość wizualną i ułatwia konsumentom ich rozpoznanie. Aby producent mógł umieścić symbol Euroliścia na etykiecie, niezbędne jest uzyskanie certyfikatu produkcji ekologicznej wydawanego przez upoważnioną jednostkę certyfikującą".

Co oznacza Euroliść?

Certyfikat ten oznacza, że dana żywność spełnia warunki dotyczące metod produkcji, przetwarzania, transportu i przechowywania, określone w przepisach unijnych dotyczących produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych. Oprócz symbolu Euroliścia umieszczone są: numer kodowy jednostki certyfikującej ten podmiot, który zapakował dany produkt do obrotu, a pod nim określenie, czy składniki produktu pochodzą z UE, spoza UE czy z obu obszarów.

Często dla certyfikowanej żywności ekologicznej stosuje się synonimy, takie jak „żywność bio” czy „żywność organiczna”, same słowa nie gwarantują, że dany produkt jest ekologiczny. Pewność co do metod produkcji – zgodnych z przepisami UE dotyczącymi rolnictwa ekologicznego – daje wyłącznie symbol Euroliścia.

Wege nie zawsze  eko

Utożsamianie żywności wegańskiej lub wegetariańskiej z ekologiczną jest kolejnym przykładem mylnego postrzegania tych rodzajów żywności przez konsumentów. Samo odwołanie się przez kuchnie wegetariańską i wegańską do argumentów ekologicznych (minimalizowanie wpływu na środowisko) i etycznych (zachowanie dobrostanu zwierząt)nie oznacza, że produkty wege zostały wyprodukowane w gospodarstwach ekologicznych. Warto szukać Euroliścia na etykiecie i czytać skład – certyfikowana żywność wege nie będzie zawierała sztucznych dodatków, jak syntetyczne barwniki czy polepszacze smaku

Sonda
Wiesz, co jesz?
Pieniądze to nie wszystko - Leszek Balcerowicz

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Najnowsze