Koniec z fałszowaniem żywności? Unia wprowadza nowe przepisy

2017-03-16 13:52

Problem nadmiaru sztucznych substancji – konserwantów i barwników w żywności to w XXI wieku norma, na którą  konsumenci nie mają wpływu. Sztuczne dodatki znajdują się w praktycznie w co drugim, kupowanym w sklepie produkcie. Warzywa i owoce dostępne w hipermarketach często wspomagane są ulepszaczami, które pozbawiają je smaku. Parlament Europejski chce wziąć się za jakość sprzedawanej żywności i ukrócić procedury fałszowania produktów.

Nowelizacja prawa przyjęta w środę przez Parlament Europejski przewiduje zaostrzone zasady kontroli żywności w zakresie zarówno produkcji, przetwarzania, jak i dystrybucji. Przepisy zakładają przede wszystkim skuteczniejszą kontrolę jakości żywności oraz mają zapobiegać wszelkim próbom fałszowania składu produktów oraz podawania innych informacji na etykietach niż realna zawartość zakupu.

Zobacz także: Czy Polscy konsumenci są świadomi swoich praw? [Światowy Dzień Praw Konsumenta]


Ma to pomóc likwidować sytuacje, w których dochodzi do rażących nadużyć, jakie miały miejsce np. w przypadku sprzedaży koniny pod etykietą wołowiny.
Niezapowiedziane inspekcje będą przewidywać kontrole pod względem m.in. ilości pestycydów, zdrowia roślin, którymi żywią się zwierzęta, warunków, w których są hodowane. Mają one obejmować cały proces produkcji, począwszy od standardów hodowli, aż do redystrybucji gotowych produktów.

Sprawdź również: Dzień konsumenta. Podpowiadamy, jak skorzystać z gwarancji


Nowe przepisy mają obowiązywać pod koniec 2019 roku.

 

Źródło: /money.pl

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Najnowsze