Nowelizacja prawa przyjęta w środę przez Parlament Europejski przewiduje zaostrzone zasady kontroli żywności w zakresie zarówno produkcji, przetwarzania, jak i dystrybucji. Przepisy zakładają przede wszystkim skuteczniejszą kontrolę jakości żywności oraz mają zapobiegać wszelkim próbom fałszowania składu produktów oraz podawania innych informacji na etykietach niż realna zawartość zakupu.
Zobacz także: Czy Polscy konsumenci są świadomi swoich praw? [Światowy Dzień Praw Konsumenta]
Ma to pomóc likwidować sytuacje, w których dochodzi do rażących nadużyć, jakie miały miejsce np. w przypadku sprzedaży koniny pod etykietą wołowiny.
Niezapowiedziane inspekcje będą przewidywać kontrole pod względem m.in. ilości pestycydów, zdrowia roślin, którymi żywią się zwierzęta, warunków, w których są hodowane. Mają one obejmować cały proces produkcji, począwszy od standardów hodowli, aż do redystrybucji gotowych produktów.
Sprawdź również: Dzień konsumenta. Podpowiadamy, jak skorzystać z gwarancji
Nowe przepisy mają obowiązywać pod koniec 2019 roku.
Źródło: /money.pl