Masło czy margaryna: co jest zdrowsze? Co do ciasta, a co do smarowania chleba?

i

Autor: Shutterstock Masło na białym chlebie tostowym to niezbyt zdrowa kombinacja, choć samo masło nie szkodzi osobom, które nie mają problemów z cholesterolem

Kupiłeś takie masło? NIE JEDZ GO! Zawiera SALMONELLĘ!

2020-10-30 13:50

Główny Inspektorat Sanitarny, w ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności, poinformował o wykryciu pałeczek salmonelli w jednej partii masła wyprodukowanego w zakładach w Łukowie w woj. lubelskim.

GIS podał, że w wyniku kontroli urzędowej organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność salmonelli w jednej z pięciu badanych próbek masła.

Chodzi o produkt Masło Extra Lumiko, 200 g o numerze partii: 17.11.2020 051 13:06

Producentem jest Lumiko Sp. z o.o., ul. Międzyrzecka 81, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06111601 WE

Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała o stwierdzonej niezgodności Inspekcję Weterynaryjną, właściwą do nadzoru nad producentem masła. Trwa postępowanie wyjaśniające mające na celu ustalenie przyczyny wystąpienia stwierdzonego zagrożenia. Poinformowano podmiot o konieczności wycofania produktu. Ustalono listy dystrybucyjne i przesłano informację o niebezpiecznej żywności do właściwych miejscowo Państwowych Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych w Sosnowcu oraz Rawie Mazowieckiej.

ZOBACZ TEŻ: Salmonelloza: jak można zarazić się salmonellą? Jak uniknąć zatrucia? Co jeść, gdy chorujesz?

Edyta Folwarska VIDEOBLOG: Nietypowe zachcianki gwiazd. Dużo masła, deska klozetowa i drogi alkohol!

Firma oświadczyła, że prowadzi ciągły monitoring na obecność pałeczek salmonelli w wyprodukowanych produktach. Badania są realizowane zgodnie z harmonogramem, który zakład przedkłada Inspekcji Weterynaryjnej.

Do tego momentu nigdy nie stwierdziliśmy obecności tego patogenu. Dodatkowo, kontroli poddawany jest monitoring środowiskowy w kierunku Salmonelli, który również nigdy nie wykazał obecności tych pałeczek. Produkt jest wyprodukowany ze śmietanki pasteryzowanej, a prawidłowość procesu pasteryzacji potwierdzają wizualizacje” – podała spółka. „Nasze produkty wielokrotnie są badane przez Powiatową Inspekcję Weterynaryjną oraz przez różne Sieci handlowe, które zakupują od nas produkty i nigdy pałeczek Salmonelli nie stwierdzono. Zakład podjął wszelkie działania w ustaleniu przyczyny niezgodności i jest w trakcie ich analizy” – przekazano.

Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella może wywołać zatrucie pokarmowe.

 Zalecenia dla konsumentów:

  • Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
  • W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają
Najnowsze