Bakterie w mące ze sklepu Aldi
Osoby, które robią zakupy w sklepach Aldi powinny zwrócić uwagę na swoje zakupy. Aldi wycofuje mąkę pszenną typu 650, w opakowaniach 1 kg, z kodem kreskowym 28005155, dostarczonej przez GoodMills Polska Sp. z o.o., z datą minimalnej trwałości 29 i 30 września 2025 roku. Dlaczego sieć decyduje się na taki krok? Powodem wycofania ze sprzedaży mąki jest wykrycie zanieczyszczenia mikrobiologicznego - bakterii Escherichia coli. Klienci proszeni są o zwrot produktu, nawet bez paragonu. Sieć będzie przyjmowała opakowania niebezpiecznego dla zdrowia towaru do 3 marca 2025 r.
Aldi zapewnia, że inne produkty GoodMills Polska nie są niebezpieczne. Bakteria E. coli, choć naturalnie występuje w jelicie grubym, może powodować infekcje układu pokarmowego, objawiające się biegunką i gorączką, kurczowymi bólami brzucha, odwodnieniem, wymiotami, podwyższeniem temperatury ciała. W przypadku zaobserwowania takich symptomów jak najszybciej należy zgłosić się do lekarza (dotyczy to zwłaszcza dzieci, u których biegunki szybko mogą doprowadzić do zagrażającego zdrowiu i życiu odwodnienia).
Aldi wycofuje mąkę ze sklepów
Aldi podkreśla, że produkt został już wycofany ze sprzedaży w ramach ochrony konsumentów. W razie pytań klienci mogą kontaktować się z obsługą sieci.
Warto jednak dodać, że działania sieci raczej są profilaktyczne. Istnieje małe prawdopodobieństwo, że ktoś zje surową mąkę, a E. coli ginie w temp. 60 st. po 20 minutach. Zatem po użyciu mąki do pieczenia czy gotowania jest duża szansa, że bakterie nie przetrwają. Jednak należy dmuchać na zimne i pod żadnym pozorem nie używać wymienionej tu serii mąki pszennej ze sklepu Aldi.
![Super Biznes SE Google News](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-b2RH-YnJp-Mda6_super-biznes-se-google-news-664x442-nocrop.jpg)