Po dania gotowe sięgają zarówno panowie, jak i panie. Zatem mit mówiący o tym, że to panom nie chce się gotować i wybierają gotowe posiłki należy włożyć między bajki. Z danych przygotowanych na zlecenie firmy Konspol wynika, że 40 proc. mężczyzn deklaruje zakup dań gotowych 2-3 razy w miesiącu, 33 proc. sięga po nie raz lub kilka razy w tygodniu, a 15 proc. codziennie. W przypadku kobiet te liczby to odpowiednio: 35 proc., 30 proc. i 14 proc. Zatem proporcje są podobne.
Najczęściej po dania gotowe sięgają osoby młode w wieku 20-29 lat. Przedstawicielom tej grupy szkoda czasu na stanie nad garnkami i pichcenie. Zdecydowanie wolą zjeść dobre danie, które wystarczy odgrzać w mikrofalówce lub po prostu zjeść na mieście. Wskaźnik ten jest znacznie mniejszy w grupie 30-39 latków i wynosi już 14 proc., a w przedziale 40-55 lat już tylko 8 proc..
A jakie posiłki zwykle są wybierane przez mężczyzn, a jakie przez kobiety? Okazuje się, że mamy tutaj spore rozbieżności. Z raportu wnika, że mężczyźni częściej wybierają burgery w bułce, hot-dogi i kiełbaski, natomiast kobiety chętniej wkładają do koszyka tortille, nuggetsy, pierogi, zapiekanki i kotlety panierowane.
źródło: dlahandlu.pl