Kurki z patelni po podlasku
Przebojowy przepis na smażone grzyby. Prosto i smacznie dzięki dodatkowi czosnku i koperku. Pokochacie tak przyrządzone kurki od pierwszego kęsa!
Składniki:
500 g kurek100 g masła2 ząbki czosnku, drobno posiekanego1 łyżka posiekanego koperkusól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Grzyby oczyścić za pomocą szczoteczki, nóżki przyciąć, umyć pod bieżącą wodą i odsączyć.
- Na patelni rozgrzać masło dodać czosnek i smażyć 1 minutę.
- Dodać kurki i smażyć do chwili, gdy częściowo odparuje sok, który wypuszczą grzyby.
- Na koniec przyprawić solą i pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Wymieszać.
- Podawać ze smażonymi ziemniakami do steków i kotletów.
Pizza z borowikami i kurkami
Grzybowa pizza bianca to pyszna wersja klasycznego przepisu na pizzę. Tajemnica idealnego smaku tkwi w salsa bianca, czyli białym sosie beszamelowym z tartym serem i przyprawami.
Składniki:
1 gotowe ciasto na pizzę, 380 g300 ml mleka 2 łyżki masła2 łyżki mąki1 szklanka mieszanki startych serów żółtych2 łyżki startego parmezanu lub pecorino lub bursztynu1/2 łyżeczki czosnku granulowanegosól i pieprz do smaku200-250 g świeżych grzybów leśnych: prawdziwków (borowików szlachetnych) i kurek (pieprznika jadalnego)
Przygotowanie:
- Grzyby oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, osączyć, pokroić wzdłuż na plasterki. Małe grzyby pozostawić w całości.
- W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić białą zasmażkę. Wlać mleko i mieszając trzepaczką doprowadzić do wrzenia.
- Do tak powstałego sosu dodać 3/4 startego sera żółtego oraz starty parmezan (lub inny twardy ser dojrzewający), wymieszać i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia.
- Sos przyprawić czosnkiem, pieprzem i ewentualnie solą.
- Ciasto rozwałkować lub rozciągnąć, formując wałeczek wokół placka, aby sos nie spływał.
- Powierzchnię ciasta pokryć warstwą sosu, na nim ułożyć grzyby. Posypać pozostałym serem.
- Wstawić do piekarnika i piec około 10-15 minut lub do zrumienienia boków pizzy.
Makaron z grzybami
Składniki:
250 g makaronu 2 łyżki oliwy1 cebula, pokrojona w kostkę300 g grzybów leśnych, oczyszczonych, umytych, pokrojonych i obgotowanych2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane1 łyżka posiekanego świeżego tymianku lub ½ łyżeczki suszonego¼ łyżeczki pieprzu mielonego½ szklanki tartego parmezanu¼ szklanki wody z gotowania makaronusól
Przygotowanie:
- Makaron gotować w osolonym wrzątku.
- Gdy makaron się gotuje, na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę. Dodać grzyby i smażyć przez 5 minut.
- Dodać posiekany czosnek, tymianek, pieprz oraz parmezan. Zamieszać.
- Dolać wody z gotowania makaronu. Mieszać razem do rozpuszczenia sera i uzyskania kremowego sosu.
- Do sosu dodać odcedzony makaron ugotowany al dente. Wymieszać i podawać od razu.
Zupa ze świeżych grzybów
Składniki:
350-400 g borowików 2 ziemniaki średniej wielkości1 marchew1 cebula50 g suchego makaronu np. krajanki2 łyżki masłasól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Grzyby oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, osączyć. Pokroić na kawałki wielkości kęsa.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchew pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę drobno posiekać.
- W rondlu z grubym dnem rozgrzać masło. Dodać cebulę oraz marchew i smażyć 2-3 minuty.
- Dodać pokrojone grzyby i smażyć jeszcze 2 minuty, mieszając, aby grzyby nie przywarły do dna naczynia.
- Wlać 1,5 l wody, czyli około 6 szklanek. Doprowadzić do wrzenia. Przyprawić solą oraz pieprzem.
- Do wrzącej zupy dodać pokrojone ziemniaki oraz suchy makaron. Gotować około 10 minut lub do chwili, gdy ziemniaki i makaron będą ugotowane.
- Rozlać do talerzy i podawać z kromką świeżego chleba.
Tarta grzybowa
Składniki:
230-260 g gotowe ciasta kruchego na tartę500 g grzybów leśnych, oczyszczonych, umytych i obgotowanych1 łyżka oliwy1 łyżka masła1 cebula pokrojona w półtalarki1 ząbek czosnku, posiekany¼ szklanki serka mascarpone¼ szklanki mleka2 duże jajka½ szklanki świeżo startego sera mozzarella¼ szklanki świeżo startego parmezanusól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Na rozgrzanej mieszaninie oliwy i masła zeszklić cebulę i czosnek. Dodać grzyby i smażyć przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Przyprawić solą oraz pieprzem. Przestudzić.
- Ciastem wyłożyć blachę do pieczenia. Ciasto wielokrotnie nakłuć widelcem. Na wierzchu ułożyć pergamin, obciążyć fasolą. Piec przez 15 minut w temp. 180 st.
- Serek mascarpone zmiksować z mlekiem i jajkami. Dodać do mieszaniny ser. Przyprawić pieprzem.
- Na podpieczonym cieście ułożyć usmażone grzyby. Na wierzch wylać serowo-jajeczną mieszaninę.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 20 minut w temp. 180 st.
Sos kurkowy do kurczaka
Składniki:
1 łyżka klarowanego masła lub oleju 1 mała cebula3 ząbki czosnku300 g kurek1/2 szklanki śmietanki kremówki 30-36%1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowegosól i pieprz do smaku1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Kurki opłukać i osuszyć. Duże grzyby kroimy na dwie lub trzy części, mniejsze zostawiamy w całości.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek bardzo drobno posiekać.
- Rozgrzać masło lub olej na dużej patelni, dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut, aż się zeszkli. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę.
- Dodać kurki, smażyć na dużym ogniu przez 2 minuty.
- Wlać śmietanę, bulion i dusić przez kolejne 2 minuty.
- Doprawić solą i pieprzem, oraz posiekaną natką pietruszki.
Grzyby w occie
https://www.shutterstock.com/pl/image-photo/mushrooms-marinated-vinegar-onions-bay-leaf-152327201
Grzyby leśne marynowane w słodko-kwaśnej zalewie octowej są przepysznym dodatkiem do wędlin, sałatek i innych przystawek. Ich lekko pikantny smak doskonale podkreślają korzenne przyprawy.
Składniki:
2,5 kg grzybów leśnych
8 słoików typu twist o pojemności 0,25 l
5 szklanek wody
1 szklanka octu spirytusowego (10%)
1 płaska łyżka soli
6 płaskich łyżek cukru
przyprawy: 4 listki laurowe, 2 łyżeczki ziaren gorczycy, 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego, 1 łyżeczka ziela angielskiego w ziarnach, 1 łyżeczka goździków
Sposób przygotowania:
Z wody, octu i przypraw przygotować marynatę. Zagotować ją, a następnie utrzymywać wrzenie przez 5 minut. Zdjąć z ognia. Odstawić.
Oczyszczone grzyby wrzucić do osolonego wrzątku i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut. Grzyby odcedzić.
Słoiki napełnić gorącymi grzybami do 2/3 wysokości. Zalać wrzącą marynatą. Przyprawy z zalewy octowej rozdzielić między słoiki. Zakręcić pokrywki. Postawić do góry dnem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.