Super Porady 4

i

Autor: Shutterstock

Na grzyby!

Najlepsze przepisy ze skarbami lasu w roli głównej

Kulinarne wykorzystanie jadalnych grzybów leśnych jest jednym z wyróżników kuchni polskiej. Grzyby mogą być zarówno głównym składnikiem dania, jak i aromatycznym dodatkiem. Dzięki dużej zawartości kwasu glutaminowego (jednego z aminokwasów budujących białka) na język rozpoznaje grzyby jako smaczne. Wszystko co ugotujemy z grzybami wydaje się lepsze. I takie jest w rzeczywistości.

Kurki z patelni po podlasku

Przebojowy przepis na smażone grzyby. Prosto i smacznie dzięki dodatkowi czosnku i koperku. Pokochacie tak przyrządzone kurki od pierwszego kęsa!

Składniki:

500 g kurek100 g masła2 ząbki czosnku, drobno posiekanego1 łyżka posiekanego koperkusól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Grzyby oczyścić za pomocą szczoteczki, nóżki przyciąć, umyć pod bieżącą wodą i odsączyć. 
  2. Na patelni rozgrzać masło dodać czosnek i smażyć 1 minutę.
  3. Dodać kurki i smażyć do chwili, gdy częściowo odparuje sok, który wypuszczą grzyby. 
  4. Na koniec przyprawić solą i pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Wymieszać.
  5. Podawać ze smażonymi ziemniakami do steków i kotletów.

Pizza z borowikami i kurkami

Grzybowa pizza bianca to pyszna wersja klasycznego przepisu na pizzę. Tajemnica idealnego smaku tkwi w salsa bianca, czyli białym sosie beszamelowym z tartym serem i przyprawami.

Składniki:

1 gotowe ciasto na pizzę, 380 g300 ml mleka 2 łyżki masła2 łyżki mąki1 szklanka mieszanki startych serów żółtych2 łyżki startego parmezanu lub pecorino lub bursztynu1/2 łyżeczki czosnku granulowanegosól i pieprz do smaku200-250 g świeżych grzybów leśnych: prawdziwków (borowików szlachetnych) i kurek (pieprznika jadalnego)

Przygotowanie:

  1. Grzyby oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, osączyć, pokroić wzdłuż na plasterki. Małe grzyby pozostawić w całości. 
  2. W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić białą zasmażkę. Wlać mleko i mieszając trzepaczką doprowadzić do wrzenia.
  3. Do tak powstałego sosu dodać 3/4 startego sera żółtego oraz starty parmezan (lub inny twardy ser dojrzewający), wymieszać i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. 
  4. Sos przyprawić czosnkiem, pieprzem i ewentualnie solą. 
  5. Ciasto rozwałkować lub rozciągnąć, formując wałeczek wokół placka, aby sos nie spływał.
  6. Powierzchnię ciasta pokryć warstwą sosu, na nim ułożyć grzyby. Posypać pozostałym serem. 
  7. Wstawić do piekarnika i piec około 10-15 minut lub do zrumienienia boków pizzy.

Makaron z grzybami

Składniki:

250 g makaronu 2 łyżki oliwy1 cebula, pokrojona w kostkę300 g grzybów leśnych, oczyszczonych, umytych, pokrojonych i obgotowanych2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane1 łyżka posiekanego świeżego tymianku lub ½ łyżeczki suszonego¼ łyżeczki pieprzu mielonego½ szklanki tartego parmezanu¼ szklanki wody z gotowania makaronusól 

Przygotowanie:

  1. Makaron gotować w osolonym wrzątku. 
  2. Gdy makaron się gotuje, na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę. Dodać grzyby i smażyć przez 5 minut. 
  3. Dodać posiekany czosnek, tymianek, pieprz oraz parmezan. Zamieszać. 
  4. Dolać wody z gotowania makaronu. Mieszać razem do rozpuszczenia sera i uzyskania kremowego sosu.
  5. Do sosu dodać odcedzony makaron ugotowany al dente. Wymieszać i podawać od razu.

Zupa ze świeżych grzybów

Składniki:

350-400 g borowików 2 ziemniaki średniej wielkości1 marchew1 cebula50 g suchego makaronu np. krajanki2 łyżki masłasól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Grzyby oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, osączyć. Pokroić na kawałki wielkości kęsa.
  2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchew pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę drobno posiekać.
  3. W rondlu z grubym dnem rozgrzać masło. Dodać cebulę oraz marchew i smażyć 2-3 minuty.
  4. Dodać pokrojone grzyby i smażyć jeszcze 2 minuty, mieszając, aby grzyby nie przywarły do dna naczynia.
  5. Wlać 1,5 l wody, czyli około 6 szklanek. Doprowadzić do wrzenia. Przyprawić solą oraz pieprzem.
  6. Do wrzącej zupy dodać pokrojone ziemniaki oraz suchy makaron. Gotować około 10 minut lub do chwili, gdy ziemniaki i makaron będą ugotowane.
  7. Rozlać do talerzy i podawać z kromką świeżego chleba.

Tarta grzybowa

Składniki: 

230-260 g gotowe ciasta kruchego na tartę500 g grzybów leśnych, oczyszczonych, umytych i obgotowanych1 łyżka oliwy1 łyżka masła1 cebula pokrojona w półtalarki1 ząbek czosnku, posiekany¼ szklanki serka mascarpone¼ szklanki mleka2 duże jajka½ szklanki świeżo startego sera mozzarella¼ szklanki świeżo startego parmezanusól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzanej mieszaninie oliwy i masła zeszklić cebulę i czosnek. Dodać grzyby i smażyć przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Przyprawić solą oraz pieprzem. Przestudzić. 
  2. Ciastem wyłożyć blachę do pieczenia. Ciasto wielokrotnie nakłuć widelcem. Na wierzchu ułożyć pergamin, obciążyć fasolą. Piec przez 15 minut w temp. 180 st.
  3. Serek mascarpone zmiksować z mlekiem i jajkami. Dodać do mieszaniny ser. Przyprawić pieprzem. 
  4. Na podpieczonym cieście ułożyć usmażone grzyby. Na wierzch wylać serowo-jajeczną mieszaninę. 
  5. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 20 minut w temp. 180 st. 

Sos kurkowy do kurczaka

Składniki:

1 łyżka klarowanego masła lub oleju 1 mała cebula3 ząbki czosnku300 g kurek1/2 szklanki śmietanki kremówki 30-36%1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowegosól i pieprz do smaku1 łyżka posiekanej natki pietruszki 

Przygotowanie:

  1. Kurki opłukać i osuszyć. Duże grzyby kroimy na dwie lub trzy części, mniejsze zostawiamy w całości.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek bardzo drobno posiekać.
  3. Rozgrzać masło lub olej na dużej patelni, dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut, aż się zeszkli. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę.
  4. Dodać kurki, smażyć na dużym ogniu przez 2 minuty.
  5. Wlać śmietanę, bulion i dusić przez kolejne 2 minuty.
  6. Doprawić solą i pieprzem, oraz posiekaną natką pietruszki.

Grzyby w occie

https://www.shutterstock.com/pl/image-photo/mushrooms-marinated-vinegar-onions-bay-leaf-152327201

Grzyby leśne marynowane w słodko-kwaśnej zalewie octowej są przepysznym dodatkiem do wędlin, sałatek i innych przystawek. Ich lekko pikantny smak doskonale podkreślają korzenne przyprawy.

Składniki:

2,5 kg grzybów leśnych

8 słoików typu twist o pojemności 0,25 l

5 szklanek wody

1 szklanka octu spirytusowego (10%)

1 płaska łyżka soli

6 płaskich łyżek cukru

przyprawy: 4 listki laurowe, 2 łyżeczki ziaren gorczycy, 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego, 1 łyżeczka ziela angielskiego w ziarnach, 1 łyżeczka goździków

Sposób przygotowania:

Z wody, octu i przypraw przygotować marynatę. Zagotować ją, a następnie utrzymywać wrzenie przez 5 minut. Zdjąć z ognia. Odstawić. 

Oczyszczone grzyby wrzucić do osolonego wrzątku i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut. Grzyby odcedzić. 

Słoiki napełnić gorącymi grzybami do 2/3 wysokości. Zalać wrzącą marynatą. Przyprawy z zalewy octowej rozdzielić między słoiki. Zakręcić pokrywki. Postawić do góry dnem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Najnowsze