chleb

i

Autor: pixabay.com Chleb

Na najdroższy chleb świata emeryt z Polski musi odkładać świadczenie przez pół roku

2021-05-09 18:42

Najdroższy chleb świata wypiekany jest w w Hiszpanii. Bochenek domowego pieczywa kosztuje bagatela 1480 euro, czyli około 6600 zł. Zatem Polak pobierający emeryturę minimalną rzędu 1250 zł, musiałby odkładać całe swoje świadczenie przez pół roku, by móc pozwolić sobie na bochenek hiszpańskiego wypieku. Dlaczego ten chleb jest aż taki drogi? Do wypieku używa się tylko zdrowych składników najwyższej jakości, ale najcenniejsze w nim są kawałeczki jadalnego złota i srebra w postaci pyłu, płatków i listków, dodawanych do masy i posypywanych po bochenku.

Najdroższy chleb świata wypiekany jest w małej miejscowości Algatocin koło Malagi (Andaluzja) w Hiszpanii. Za bochenek o wadze 400 g trzeba zapłacić 1480 euro. Dlaczego chleb jest aż tak drogi? Wpływ na cenę mają produkty użyte do wyrobu pieczywa. Chleb ten powstaje z organicznej mąki z komosy ryżowej, nasion chia, płatków owsianych i suszonego pomidora, stosuje się twardą wodę z gór Algatocin, słodzony jest tzw. suchym miodem i doprawiany solą kamienną wydobywaną ręcznie dla uniknięcia szkodzących środowisku detonacji. Ale cenę najbardziej winduje jadalne srebro i złoto, jakie dodaje się do pieczywa i oprósza wypieczony już smakołyk.  Według właściciela piekarni, Juana Manuela Moreno złoto i srebro nie mają smaku, a chleb „nic nie traci na swoim tradycyjnym smaku, przenoszącym w inną epokę”. Jednak, zdaniem piekarza, szlachetne metale mają korzystne działanie dla organizmu, pomagają wyeliminować toksyny i spowalniają starzenie się skóry. Choć dla Polaka taka cena może być zaporowa, to znajdują się amatorzy kosztownego rarytasu. Piekarnia wysyła swój specjał głównie do krajów arabskich, Rosji i Chin, ale i do USA. W Hiszpanii chleb kupiło tylko trzech klientów. Chleb trafił do arabskiego księcia rezydującego w Marbelli, który na swoje wesele zamówił 18 bochenków, znanego youtubera, który chciał go pokazać na swoim kanale, oraz pewnego emeryta, który „nie chciał umrzeć bez skosztowania tego chleba”.

ZOBACZ: Niedziele handlowe w maju 2021

Chleb za prawie 7 tys. zł to rarytas, ale okazuje się, że niebawem powstanie jeszcze droższy bochenek. Moreno zdradza, że będzie to chleb, który ma kosztować 10 tys. euro (45 tys. zł) za 1 kg. Ma to być produkt „dostosowany do osobistych wymagań klienta, w którym to zamawiający ma mieć ostatnie słowo”.

E-polska: Rok od pandemii
Sonda
Jaki chleb lubisz najbardziej?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają
Najnowsze