Laboratorium, badania, leki

i

Autor: East News

Naukowcy odkryli, ze popularny konserwant może sterować ludzkim DNA

2018-08-31 10:00

Robiąc zakupy ciężko nie trafić na produkty konserwowane benzoesanem sodu. Naukowcy odkryli, że środek nie tylko zabezpiecza żywność, ale też… wpływa na ludzkie DNA.

Badania przeprowadzili badacze z Uniwersytetu Chicago. Według ich wyników benzoesan sodu może wpływać na aktywność genów. Nadmiar konserwantów może przekładać się na zdrowie konsumentów.

- W badaniu odkryliśmy mechanizm epigenetyczny, który potencjalnie przyczynia się do zmian fizjologicznych, spowodowanych szeroko stosowanym konserwantem żywności – czytamy w cytowanej przez „Gazetę Wyborczą” pracy, opublikowanej w „Nature Communications”.

Jak tłumaczy "Wyborcza", geny w niektórych komórkach mogą być wyłączane. Takie zmiany mogą wpływać na pracę organizmu, jego zdrowie a nawet na proces starzenia się.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają
Najnowsze