Zajazd z prawdziwego zdarzenia, to coś więcej niż restauracja zlokalizowana w pobliżu lub w bezpośrednim sąsiedztwie ruchliwej trasy. Choć rzecz jasna doskonała kuchnia to podstawa tego biznesu. Ale bardzo istotne elementy dobrego zajazdu to: sala weselna, mniejsza sala na skromniejsze przyjęcia rodzinne i okolicznościowe oraz pokoje gościnne.
Dobra lokalizacja
Wielkimi szczęściarzami są właściciele ziemi zlokalizowanej w pobliżu ruchliwej trasy. Pozostali muszą taki teren kupić lub wydzierżawić, co wiąże się z kosztami. Co istotne zajazd nie musi znajdować się bezpośrednio przy głównej drodze. Jeśli dojazd do niego będzie dobrze oznaczony, zajazd może znajdować się w pobliżu (maksymalnie 5 km) od większej drogi. Położenie blisko lasu czy mniejszej miejscowości może być nawet atutem, szczególnie wtedy, gdy zamierzasz zarabiać głównie na większych imprezach rodzinnych, a oferta dla gości prosto z drogi ograniczy się jedynie do restauracji z pysznymi potrawami.
Pomysłowa reklama
Zajazd musi być widoczny. Podstawą są drogowskazy i informacyjne tablice ustawione co najmniej kilka kilometrów od danego miejsca. Najlepiej na odcinku 10 kilometrowym ustawić dwa billboardy. Formy takich „witaczy" są rozmaite: od prostych billboardów po wymyślne graficznie i wizualnie konstrukcje. Wybór tak naprawdę zależy od charakteru zajazdu. Jeśli to klasyczny, elegancki obiekt, to dobry będzie prosty, jasny billboard, jeśli zaś zajazd będzie miał konkretny styl, np. country, lata 80-te, to już można pozwolić sobie coś bardziej oryginalnego. Należy też pamiętać o dobrym oznaczeniu wjazdu i wyjazdu.
Jednak najlepszą wizytówką jest sam obiekt. Jeśli będzie obskurny i nieestetyczny, to nikt do niego nie zajrzy, nie mówiąc już o zorganizowaniu w nim dochodowych imprez rodzinnych.
Kredyty i pożyczki
Prawdziwy zajazd to ogromna inwestycja. Jeśli zaczynasz od zera, musisz ponieść koszty większe niż przy budowie domu – nawet około 500 tys. zł. Koszty związane z dzierżawą i eleganckie wyposażenie mogą jeszcze zwiększyć tę pulę o kolejne kilkaset tysięcy złotych. W takiej sytuacji raczej nie obędzie się bez wieloletniego kredytu. Nawet oferowane dla przedsiębiorców środki unijne będą niewystarczające. Jednak nie należy się poddawać. Warto poszukać odpowiedniej dla siebie oferty bankowej i po prostu zainwestować w dochodowy interes. Jeśli będzie on prowadzony profesjonalnie, ze spłatą zadłużenia nie powinno być problemu.
Ubezpieczenie
Dużą inwestycję należy ubezpieczyć. Jeśli się tego nie zrobi, w razie pożaru, powodzi czy innej katastrofy przyjdzie nam słono zapłacić. Oprócz tego niezbędne jest ubezpieczenie OC za szkody osobowe lub rzeczowe wyrządzone gościom.
Praca z dekoratorem
Wnętrze zajazdu musi być dokładnie przemyślane i zaprojektowane. Najepiej poprosić o pomoc doświadczonego architekta wnętrz, który przygotuje odpowiedni projekt, uwzględniając warunki techniczne lokalu. Inspiracji można poszukać w sieci lub prasie wnętrzarskiej. Najlepiej zdecydować się na konkretny styl. Najbardziej popularne są zajazdy w stylu country i rustykalnym. Ale sprawdzą się również aranżacje w stylu nowoczesnym, a nawet surowym wyróżniającym się jasnymi barwami w stylu skandynawskim. Pamiętaj, że zajazd to nie hotel czy centrum konferencyjne i ze stylu charakterystycznego dla takich miejsc lepiej zrezygnować. Zatem w kolorystyce warto postawić na złamane odcienie bieli, beżu, brązu, szarości.
Część noclegowa
W dobrym zajeździe nie powinno zabraknąć miejsc noclegowych. Oczywiście nie jest to wymóg konieczny. Ale organizując wesela, urodziny, imprezy okolicznościowe warto dysponować nawet niewielką baza noclegową. W tym przypadku z powodzeniem wystarczy 10 pokoi dla 20 osób. Chodzi o to, by mocno zmęczeni goście mogli odpocząć po szalonej nocy, a podróżni, którzy niespodziewanie utknęli na trasie mieli gdzie się wyspać. Oferta noclegowa powinna mieć charakter usług dodatkowych. Podstawą zajazdu jest odpowiednio podzielona restauracja i dobra kuchnia.
Oferując noclegi, trzeba pamiętać o zgłoszeniu bazy noclegowej do urzędu marszałkowskiego, który to zajmuje się zaszeregowaniem i kategoryzacją takich obiektów. Koszty związane z kategoryzacją wahają się od 400 zł (dla obiektu o charakterze pensjonatu) do 1,5 tys. zł (dla obiektu o charakterze hotelu lub motelu cztero- i pięciogwiazdkowego).
Otoczenie zajazdu
Projektując zajazd, trzeba wziąć pod uwagę jego bezpośrednie otoczenie. Przy takim musi być parking. Takie miejsce powinno mieć też letni ogródek. W słoneczne dni goście lubią jeść posiłki i delektować się napojami na zewnątrz. Warto zaznaczyć, że w przypadku obiektów zlokalizowanych bezpośrednio przy trasie szybkiego ruchu, lepiej ogródek stworzyć od zaplecza, by goście mogli tam znaleźć chwilę wytchnienia. Jeśli masz dookoła sporo miejsca, możesz zadbać nie tylko o napełnienie żołądków gości, ale i zapewnić im miejsce,w którym będą mogli rozprostować kości. Przy budynku można stworzyć miejsce spacerowe z małymi alejkami, kwiatami, krzewami.
Niezbędne formalności
W przypadku dużego zajazdu formalności jest sporo. Firmę oferującą takie usługi zakłada się standardowo poprzez rejestrację w Centralnej Ewidencji i Informacji Działalności Gospodarczej. Można to zrobić przez internet lub w urzędzie gminy. Jeśli nie przejmujesz obiektu gotowego i dostosowanego już do wymogów sanitarnych oraz przeciwpożarowych, musisz przejść procedury związane z budową obiektu (np. w przypadku budynku usługowego uzyskać w odpowiednim starostwie pozwolenie na budowę).
Natomiast jeśli przejmujesz obiekt, w którym wcześniej były usługi z innej branży, przed podpisaniem umowy z właścicielem sprawdzić w urzędzie miasta, czy twoja działalność w tym miejscu jest zgodna z planem zagospodarowania przestrzennego danego miejsca.
Taki obiekt trzeba będzie też dostosować do wymogów sanepidu i straży pożarnej. Dlatego też przygotowanie projektu technologicznego najlepiej zlecić architektowi specjalizującemu się w projektowaniu lokali gastronomicznych i hotelarskich, który uwzględni nawet najdrobniejsze wymagane prawem parametry (np. lokalizację elementów kuchennych, sanitarnych, a nawet śmietników). Jeśli projekt będzie dobry, załatwianie formalności i pozwoleń na działanie zajazdu powinno przebiegać bez problemu.
Zaufany personel
Połową sukcesu zajazdu jest personel. Najważniejsza jest kuchnia i obsługa sali. Szukając dobrych kucharzy, rozejrzyj się po okolicznych uznanych restauracjach. Może uda się przebić stawkę i zatrudnić doświadczonego szefa kuchni. Zatrudniając obsługę kuchni, zwracaj uwagę na doświadczenie, zawodowe wykształcenie i wiedzę z zakresu żywności i żywienia. Ważne, by główny kucharz umiał przygotować flagowe dania. Ustalając menu, koniecznie współpracuj z kuchnią, by w praktyce nie okazało się, że wymyślnych potraw nikt nie potrafi przygotować.
Nawet najlepsze smakołyki nie zyskają uznania gości, jeśli nie będą właściwie podane. Kelnerki i kelnerzy muszą mieć schludne uniformy i wyróżniać się wysoką kulturą osobistą. Jeśli chcesz organizować eleganckie wesela i rodzinne oraz biznesowe przyjęcia, to podstawą jest opanowany do perfekcji kelnerski savoir vivre. Rekrutując personel, po prostu zaaranżuj scenkę zamawiania posiłku i w taki sposób sprawdź, czy dana osoba faktycznie sprawdzi się przy obsłudze gości.
W zajeździe potrzebne będą też osoby dbające o czystość na sali i w pokojach oraz do pracy w recepcji.
Oprócz tego ważna będzie współpraca z organizatorami przyjęć weselnych, zespołami muzycznymi, fotografami, cukiernikami.
Działania w sieci
W dzisiejszych czasach niezbędna jest profesjonalna strona internetowa. Nawet jeśli wieść o zajeździe szybko rozejdzie się po okolicy, podstawą konkretnych informacji dla potencjalnych klientów będzie strona internetowa. Techniczne przygotowanie jej najlepiej zlecić profesjonaliście. Ale już zawartość merytoryczna zależeć będzie od ciebie. Pamiętaj, by na stronie znalazły się dane kontaktowe: e-mail, numery telefonu stacjonarnego i komórkowego. Niezbędna będzie bogata galeria zdjęć przedstawiająca zajazd w pełnej krasie. Nie może zabraknąć fotografii z sali restauracyjnej (jeśli są dwie lub trzy, to każda musi być pokazana osobno, by klient miał tego świadomość, że ma do wyboru nie tylko jedno miejsce), ogródka, miejsca do spacerów, parkingu, strefy noclegowej, a także kuchni – szczególnie istotne będą zdjęcia flagowych dań serwowanych przez szefa kuchni.
Jeśli odwiedzą cię znane osoby, celebryci, poproś ich o zrobienie sobie wspólnego zdjęcia i również chwal się tym na swojej stronie. Taki trik przyciągnie gości.
Dobrze też aktywnie działać w serwisach społecznościowych i na portalach branżowych.
Nasz biznes ma ćwierć wieku
Katarzyna Nietupska (33 l.), współwłaścicielka zajazdu „Gościniec Dworak" w Mońkach (woj. podlaskie):
– Naszą rodzinną firmę założyli 25 lat temu moi rodzice, Barbara (56 l.) i Wojciech Dworakowscy (59 l.). To było marzenie taty, który często wspominał kuchnię babci i powtarzał, że chciałby gotować tak dobrze, jak ona. Zaczynaliśmy od niewielkiego przydrożnego baru na trasie Mońki – Białystok, gdzie serwowaliśmy proste i szybkie dania. Po 8 latach działalności uruchomiliśmy karczmę w Mońkach, zaś po kolejnych 10 zdecydowaliśmy się na wybudowanie zajazdu. Aby zaoszczędzić, ogromną część prac budowlanych własnoręcznie wykonywał tata, a pomagała cała rodzina. Wystrój wnętrz to także pomysł taty, a starocie, które od lat zbierał, posłużyły jako dekoracje. Obiekt do użytku gości oddawaliśmy stopniowo. Najpierw powstała sala na imprezy okolicznościowe, potem restauracja, następnie pokoje hotelowe, sala konferencyjna i sala kameralna w piwnicy. Z czasem pojawił się ogród z oczkiem wodnym oraz namiotem bankietowym, w którym możemy organizować przyjęcia plenerowe nawet dla dwustu gości. W zajeździe pracuje cała rodzina: rodzice, ja i dwie moje siostry – Anna (34 l.) i Emilia (28 l.), a jeśli jest potrzeba – także nasi mężowie. Oferujemy tradycyjną kuchnię polską i regionalną, wciąż jednak się szkolimy, aby serwowane przez nas dania były coraz bardziej nowoczesne. Organizujemy wesela, komunie i inne rodzinne imprezy, ale z naszych usług korzystają też przedstawiciele handlowi czy turyści odwiedzający pobliski Biebrzański Park Narodowy. Najbardziej cieszy nas to, że nasi klienci wracają i polecają nas swoim znajomym. To dla nas najlepsza rekomendacja i reklama.