Piwo - zdj. ilustracyjne

i

Autor: amiera 06 / Pixabay 60-latek z Morąga wypił piwo, a następnie wsiadł za kierownicę auta i odjechał.

Piwo warte 12 mln zł zalega w knajpach. Firmy piwowarskie odbierają je od tysięcy lokali gastronomicznych, by te nie traciły pieniędzy

2020-04-14 17:58

Od wielu tygodni praktycznie nie działają lokale gastronomiczne. A w nich zalega piwo warte ponad 12 mln zł. W najbliższych tygodniach straci ono datę przydatności do spożycia. Firmy piwowarskie zrzeszone w Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie rozpoczęły  odbiór tego piwa od tysięcy lokali gastronomicznych w całym kraju, by te nie traciły pieniędzy,

Konieczność zamknięcia lokali gastronomicznych praktycznie z dnia na dzień spowodowała nie tylko zatrzymanie sprzedaży, ale i nagromadzenie zapasów towarów, w tym także piwa. Ponieważ napój ten jest drugą po żywności kategorią produktów pod względem wartości dla dziesiątek tysięcy lokali w Polsce, producenci zrzeszeni w Związku Browary Polskie podjęli decyzję o odbiorze od restauratorów, właścicieli pubów, knajp, niewykorzystanego piwa. W przeciwnym razie przedsiębiorcy straciliby pieniądze, a piwo trzeba by było wylać.

- Piwa nie można długo magazynować, gdyż ma ono termin ważności do spożycia. Dlatego bary i restauracje, na co dzień oferujące swoim gościom jak najświeższe i najlepsze piwo, po zamknięciu z powodu epidemii, znalazły się w bardzo trudnej sytuacji. Tym bardziej cieszy, że nasze browary tak szybko uruchomiły działania, które pomagają polskiej gastronomii ograniczać ogromne straty. Są to działania na szeroką skalę, gdyż w lokalach znajduje się 60-70 tysięcy tzw. KEG-ów [red. beczek ze stali nierdzewnej]. W tej chwili wartość udzielonego wsparcia szacujemy na co najmniej 12 milionów złotych.  Ta kwota może okazać się wyższa, jeśli lokale miałyby pozostać zamknięte również w maju i czerwcu. W planach są kolejne inicjatywy, które powinny pomóc polskiej gastronomii - opowiada Bartłomiej Morzycki, Dyrektor Generalny Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie.

Wdrażane są też inne formy wsparcia dla placówek gastronomicznych. Wśród nich są takie instrumenty jak choćby wydłużony termin płatności dla swoich partnerów, co korzystnie wpłynie na ich płynność finansową. Ponadto, mimo zamknięcia lokali gastronomicznych, firmy nadal zapewniają profesjonalny serwis instalacji do piwa beczkowego. Dzięki temu będą one przygotowane do bezpiecznego uruchomienia i podłączenia beczek ze świeżym piwem w dniu ponownego otwarcia.

- Przykłady te pokazują, że produkcja i konsumpcja piwa odbywa się w systemie naczyń połączonych. Bo piwo to nie tylko browary, ale również gastronomia, mały i duży handel, usługi transportowe i wiele innych branż powiązanych z jego wytwarzaniem i dystrybucją. Wszyscy ponosimy konsekwencje zaistniałej sytuacji i musimy robić wszystko, aby przetrwać te trudne chwile - zaznacza Bartłomiej Morzycki.

"Super Express" bezpiecznie kupisz TUTAJ

Sarny spacerują po Zakopanem

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Najnowsze