Cydr jabłkowy - jak zrobić domowy cydr

i

Autor: Shutterstock

Polski cydr niszczony przez podatki

2018-10-08 16:29

Polacy uwielbiają cydr. Chociaż jeszcze kilka lat temu jabłkowy trunek był stosunkowo mało popularny nad Wisłą, to dziś mógłby konkurować z piwem. Problem w tym, że ekspansję napoju skutecznie utrudniają podatki.

Rok temu producentów cydru ucieszyła informacja o zerowej stawce akcyzy. Miała obowiązywać już w tym roku. W ten sposób napój, który wiele osób uważa za produkt narodowy, równy oscypkowi, byłby tańszy, a producenci nie musieliby naklejać na każdym opakowaniu banderoli.

Niestety wprowadzenie jej jest uzależnione od dokończenia przez Komisję Europejską jednej z dyrektyw (92/83/EWG), która dotyczy ujednolicenia podatków od napojów alkoholowych. Nie przeszkodziło to w obniżeniu o połowę akcyzy dla browarów rzemieślniczych.

Tymczasem, w tym roku polscy miłośnicy procentów wydali na cydr 53,5 mln zł. Według Nielsena to o 10 proc. mniej niż przed rokiem. Jednym z konkurentów, z którym przegrywa cydr jest piwo z dodatkiem soku jabłkowego. – Piwo korzysta z dobrodziejstwa reklamy i niższej stawki akcyzy, w takim układzie my zawsze przegramy w konkurencji z nimi – mówi „Rzeczpospolitej" Grzegorz Bartol, wiceprezes zarządu firmy Bartex.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają
Najnowsze