Akcja na razie realizowana jest tylko w kilku francuskich sklepach. Według lokalnej prasy przeterminowane produkty wystawiono na sprzedaż, aby rozpocząć dyskusję o trzymaniu się krótkich terminów ważności, które nie zawsze odpowiadają jakości produktu.
Data minimalnej trwałości we Francji zwykle wynosi 30 dni. W praktyce, po miesiącu większość produktów nadal nadaje się do spożycia, mimo to, niesprzedane produkty, lub te, które zbyt długo trzymaliśmy w lodówce, trafiają po prostu do śmieci. Przeterminowane jedzenie Carrefour sprzedaje za pół ceny. Sieć przekonuje, że chce kształtować proekologiczne zachowania klientów. Według szacunków firmy z powodu zbyt krótkiej daty ważności, marnowane jest 20 proc. produkcji. Carrefour zwraca uwagę, że krótki termin trafia nawet na opakowania suchych produktów i konserw.
Jeżeli jesteście zainteresowani nabyciem tańszej, przeterminowanej żywności odwiedźcie sklepy Carrefour de Vannes, Cesson-Sevigne i Amiens. Wkrótce oferta trafi do kolejnych 14 placówek.