W 2015 roku wyeksportowaliśmy niecałe 680 tys. ton świeżych warzyw i prawie 1 mln 113 tys. ton owoców. To mniej niż w 2014 roku. Do krajów unijnych wysłano 561,5 tys. ton warzyw i 575,5 tys. ton owoców. To wzrost o blisko 100,0 ton warzyw i 181,0 tys owoców. Z danych Fundacji Programów Pomocy dla Rolnictwa wynika, że to państwa UE są największym importerem naszych warzyw i owoców.
Drugie miejsce wśród importerów zajmuje Euroazjatycka Unia Gospodarcza, zrzeszająca m.in.: Białoruś, Kazachstan, Rosję oraz Armenię i Kirgistan. W 2015 roku Polska wyeksportowała tam 92,3 tys. ton warzyw i niecałe 367,0 tys. ton owoców. Tendencja spadkowa eksportu w tym kierunku to wynik trwającego od sierpnia 2014 roku rosyjskiego embarga.
Wśród eksportowanych polskich owoców dominowały jabłka (888,0 tys. ton), a wśród warzyw - pieczarki (ponad 201,0 tys. ton).
źródło PAP