Potrzebne wadium 2,50 zł/kg
W opisie czytamy, że "przedmiotem sprzedaży jest masło mrożone w blokach 25 kg, niesolone, wyprodukowane ze śmietanki otrzymanej z mleka krowiego. Produkt opakowany oraz oznakowany zgodnie z obowiązującymi przepisami. Jednocześnie RARS zaznacza, że masło mrożone posiada 24 miesięczny okres przechowywania.
"Sprzedawane przez RARS masło pochodzi z rezerw żywnościowych Agencji. Rezerwy te są tworzone, aby zachować ciągłość dostaw niezbędnych do funkcjonowania gospodarki i zaspokojenia podstawowych potrzeb obywateli. Interwencyjne działanie RARS powinno przyczynić się do stabilizacji cen masła na rynku" - czytamy w komunikacie. Minimalne cena sprzedaży masła mrożonego wynosi: 28,38 zł/kg (bez VAT).
Jak zaznacza Agencja w komunikacie, "RARS nie wyraża zgody na korespondencję w innych językach, jeżeli nie towarzyszy jej tłumaczenie w języku polskim".
Aby przystąpić do przetargu trzeba wnieść do 18 grudnia 2024 r. (środa) wadium przetargowe w wysokości 2,50 zł za każdy oferowany do zakupu kilogram masła mrożonego, przelewem na rachunek bankowy Rządowej Agencji Rezerw Strategicznych.
Sprzedaż masła RARS podzieliła na trzy zadania:
- pierwsze dotyczy sprzedaży 497 ton towaru wyprodukowane przez Spółdzielnię Mleczarską MLEKOVITA,
- w drugim zadaniu RARS sprzeda 300 ton masła mrożonego wyprodukowanego przez Przedsiębiorstwo Handlu Zagranicznego Spółdzielni Mleczarskich "LACPOL"
- w kolejnym — 200 ton masła z firmy Polmlek Grudziądz.
Dlaczego masło drożeje?
Ceny masła od początku tego roku skoczyły o ponad 30 proc. Obecnie niekiedy cena masła dochodzi do 10 zł za kostkę. – Co ciekawe, pierwsze półrocze 2024 r. było dość stabilne cenowo. Od stycznia do lipca mediana cen regularnych oscylowała między 6,99 zł a 7,49 zł. Wahania te były na tyle niewielkie, że wielu konsumentów mogło nie zauważyć większych różnic w cenach masła – informuje Antonina Grzelak z aplikacji PanParagon. – Sytuacja uległa zmianie w drugiej połowie roku. W sierpniu cena regularna masła doszła do poziomu 7,80 zł, natomiast we wrześniu wynosiła już 7,99 zł. Jesienią wzrosty były jeszcze bardziej widoczne. W październiku i listopadzie cena za kostkę masła skoczyła do 8,49 zł, a w grudniu osiągnęła rekordowe 9,11 zł za sztukę – dodaje.
Za rosnącą ceną masła stoją głównie lokalne czynniki: drożejąca energia, wysokie ceny pasz dla krów i koszty transportu, które wystrzeliły w górę po wybuchu wojny w Ukrainie. Inflacja w Polsce dodatkowo podbiła koszty produkcji, a wszystko to przenosi się na finalne ceny w sklepach. W tle nie bez znaczenia pozostaje również europejski rynek mleczarski – kryzysy u głównych eksporterów, takich jak Niemcy czy Holandia, automatycznie odbijają się na naszych portfelach.
Polecany artykuł: