Sanepid wziął pod lupę jaja produkowane dla Tesco. Na skorupkach jaj jednej z partii stwierdzono bakterie Salmonella z grupy D. Jaja z tej partii oznaczone są na skorupkach kodem 3PL14371361.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – 10 świeżych jaj TESCO, Świeże jaja, Klasa A, 10 sztuk, Klasa wagowa: L-duże 73g>masa≥63 g)
Najlepiej spożyć przed/nr partii: 03.08.2019.W
Kod na skorupkach jaj – 3PL14371361
Numer zakładu pakowania jaj: PL 16075903
Zapakowano w Polsce dla: TESCO POLSKA Sp. z o.o., 30-347 Karków, ul. Kapelanka 56
Salmonella w mięsie z dyskontu
Po informacji z Sanepidu TESCO POLSKA Sp. z o.o. wycofała z obrotu ze sklepów oraz magazynów centralnych Tesco kwestionowaną partię jaj w dniu 30.07.2019. W dniu 02.08.2019 przedmiotowy produkt został zutylizowany przez poszczególne sklepy. Jak czytamy w komunikacie GIS, o wyniku badania Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała Powiatowego Lekarza Weterynarii w Nysie nadzorującego zakład pakowania jaj. Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Salmonella w popularnej przyprawie
Jakie są zalecenia dla konsumentów? Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami. W razie wystąpienia objawów mogących świadczyć i zakażeniu bakterią (wymioty, biegunka, osłabienie) należy jak najszybciej udać się do lekarza. Zatrucie może być szczególnie niebezpieczne dla dzieci i osób starszych.