
Włoska restauracja ukarana za serową zamianę
Włoska restauracja z regionu Trydent-Górna Adyga została ukarana karą w wysokości 4 tysięcy euro za podawanie sera Grana Padano zamiast Parmigiano Reggiano, który widniał w menu.
Do wykrycia zamiany doszło dzięki interwencji przedstawicieli konsorcjum producentów Parmigiano Reggiano. To oni, podczas wizyty w restauracji w miejscowości Merano, zauważyli, że klienci otrzymują inny ser niż ten, który był opisany w karcie dań. W menu widniał Parmigiano Reggiano, ser z regionu Emilia-Romania, produkowany w rejonie miast: Parma, Reggio Emilia, Modena i Bolonia.
Parmigiano Reggiano a Grana Padano – subtelne różnice
Parmigiano Reggiano to ser o chronionej nazwie pochodzenia, co oznacza, że może być produkowany tylko w określonym regionie Włoch i zgodnie z tradycyjnymi metodami. Grana Padano, choć również twardy i produkowany z krowiego mleka, pochodzi z innego regionu – Niziny Padańskiej i jest wytwarzany w 32 prowincjach w regionach Emilia-Romania, Lombardia, Piemont, Trydent-Górna Adyga. Uważany jest za nieco delikatniejszy w smaku niż parmezan i za jego wielkiego konkurenta. Oba sery są włoskimi specjałami znanymi na całym świecie, w czołówce tych najlepszych.
Reakcja Unii Izby Handlu i Usług
W obronie restauratora stanęła Unia Izby Handlu i Usług Górnej Adygi, argumentując, że nie było z jego strony intencji oszukania klientów. Jak zaznaczyła ta organizacja, użycie w menu nazwy Parmigiano Reggiano miało na celu wyjaśnienie klientowi, o jaki rodzaj sera chodzi.
Mimo tłumaczeń, konsorcjum doprowadziło do wymierzenia właścicielowi restauracji kary administracyjnej w wysokości 4 tysięcy euro. Jak zauważyła prasa, może wydawać się ona słona, ale w takich przypadkach uznawanych za oszustwa wynosi ona do 13 tysięcy euro.
Polecany artykuł: