Polacy nie wyobrażają sobie dnia bez kromki świeżego chleba lub chrupiącej bułki. Spożywanie pieczywa to jedna z naszych kulinarnych tradycji i silnie zakorzeniony zwyczaj. Od początku 2020 roku klienci Biedronki kupili ponad 324 miliony kajzerek i ponad 83 miliony sztuk chleba pszenno-żytniego.
Czytaj również: Biedronka. Mega promocja na masło i mięso !
- Biedronka jest największą siecią sklepów w Polsce, dopasowuje jednak swoją ofertę do regionalnych preferencji klientów. Ważne jest dla nas, by każdy mógł znaleźć swój ulubiony rodzaj pieczywa na półkach naszej sieci – bez względu czy jest to pieczywo pakowane, wypiekane na miejscu czy dostarczane przez lokalne piekarnie - mówi Michał Szajewski, kupiec odpowiedzialny za pieczywo regionalne w sieci Biedronka
Sprawdź także: Ile osób może być w kościele? Nowe obostrzenia dla wiernych na Jasnej Górze
Jakie pieczywo jedzą Polacy?
Mieszkańcy Podlasia na przykład chętnie wybierają pieczywo żytnie i kwaśne, zwykle foremkowe. Chleb sprzedawany zwykle jest bez posypki, chociaż posypka z ziarnami jest popularna na chlebach specjalnych. Na wschodzie województwa warmińsko-mazurskiego dominuje pieczywo żytnie, ciężkie i kwaśne. Im bardziej na zachód tym popularniejsze są chleby mieszane żytnio-pszenne z co raz większym udziałem mąki pszennej. Mieszkańcy Krainy Wielkich Jezior preferują bardziej posypkę z ziaren niż z mąki. Pieczywo sprzedawane na Pomorzu jest zwykle lekkie, mieszane, bez posypki z mąki. Tradycyjne dodatki to maślanka, smalec i ziemniaki. Z kolei pomorzanie zachodni wybierają zwykle wypieki mieszane, popularne są tutaj miękkie chleby. W przeciwieństwie do wschodniej części Pomorza preferowana jest tu posypka z mąki. Ponadto chętnie spożywane jest pieczywo wieloziarniste, ale nie ciężkie. Ślązacy sięgają głównie po pieczywo pszenno-żytnie. Bułki i chleby, które trafiają na ich stoły często zawierają ziarna. Najpopularniejsze w tym regionie jest pieczywo miękkie z delikatną skórką. Na Podkarpaciu króluje miękkie pieczywo pszenne. Preferowane są tutaj lekkie, nie zbite chleby ziarniste. Pieczywo drobne lądujące w koszykach zakupowych to również głównie wypieki pszenne i lekkie. W Lubelskiem z kolei klienci Biedronki wybierają pieczywo cięższe, kwaśne i żytnie pieczywo posypane mąką. Produktem typowo regionalnym jest cebularz.