Szaleństwo na punkcie trufli. Nawet 4 tys. zł za kilogram!

2015-12-21 15:21

Trufle to najdroższe grzyby świata. Największe okazy są sprzedawane na aukcjach, gdzie osiągają zawrotne ceny idące w setki tysięcy dolarów! Ale i za zwykłe, niczym nie wyróżniające się trufle, trzeba słono zapłacić. W tym roku kilogram kosztuje nawet 1 tys. euro (4 tys. zł), a chętnych nie brakuje.

Najlepsze trufle można znaleźć w Hiszpanii, Włoszech i Francji. Ten ostatni kraj uchodzi wręcz za ich światową stolicę. Jesienią zaczyna się truflowy sezon i za kilogram tego pysznego ponoć grzyba trzeba zwykle zapłacić aż 700 euro (ok. 2,8 tys. zł), ale w tym roku ceny są o wiele wyższe i wynoszą nawet 1 tys. euro za kilogram na południu Francji do 1,4 tys. euro w Paryżu (odpowiednio 4 tys. i 5,6 tys. zł). Na cenę ma wpływ tegoroczny nieurodzaj wywołany upałami.

ZOBACZ TEŻ: Kukiz, Szczypińska, Kłopotek - zdradzają nam, ile wydadzą na święta!

We Francji trufle uchodzą za doskonały i bardzo szlachetny dodatek do bożonarodzeniowych potraw. Na ich punkcie szaleją jednak nie tylko Francuzi – zawrotne ceny osiągają też grzyby zebrane we Włoszech. Trufle są potwornie drogie ze względu na ich wyjątkowe walory smakowe i trudność w ich znalezieniu.Grzyby te rosną pod ziemią, a do ich poszukiwań angażuje się specjalnie tresowane psy i… świnie! Za najbardziej szlachetne uważane są białe trufle i to właśnie za nie płaci się majątek– na kilogram ich najlepszego gatunku z Piemontu trzeba wydać nawet 12 tys. zł!

ZOBACZ TEŻ: Ile trzeba zapłacić, by profesjonalista posprzątał nasze mieszkanie na święta

W ostatnich latach największe okazy białych trufli na aukcjach chętnie kupują bogacze. Za dwie najdroższe sprzedane trufle w historii zapłacono aż 330 tys. dolarów (ok. 1,2 mln zł!). Pierwsza, biała, ważyła 900 g, a druga, zwykła, 400 g. Szczęśliwym nabywcą został właściciel sieci kasyn z Makau. W 2004 r. głośno było o innej drogiej trufli zakupionej za 52 tys. dolarów (ok. 200 tys. zł) przez jedną z londyńskich restauracji. Właściciele knajpy przez tydzień wystawiali grzyb w gablocie, później trafił do lodówki i… zapomniano o nim! Kiedy kucharz go znalazł, okazało się, że trufla zgniła; uroczyście „pochowano” ją w ogrodzie szefa kuchni.

Źródło: money.pl

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają

Najnowsze